Belföld

Nem tetszik az FVM javaslata a gazdáknak

Megrekedni látszanak a gazdák és a szaktárca közti tárgyalások. A gazdák szerint az FVM állandóan változtatja álláspontját , s ezért csak a miniszterelnökkel hajlandóak tárgyalni.

Mindkét fél célja a demonstráció és a tárgyalások mielőbbi lezárása, derült ki a Jakab István, Magosz-elnök és Németh Imre, mezőgazdasági miniszter hétfő reggel, az MTV Nap-kelte műsorában folytatott beszélgetéséből. A disputa után látványosan kezet fogó Jakab és Németh ezen kívül szinte semmiben nem értettek egyet.


Jakab szerint a földművelésügyi tárca nem tárgyal érdemben a gazdákkal, azonban Németh Imre szerint a tárca 18 pontos megállapodás-tervezete február 21-e óta várja a gazdákat. Ezekre a javaslatokra az agrárdemonstrációs bizottság írásban válaszol – mondta Jakab István. Bár a megállapodás-tervezetben, amelyen szavai szerint a demonstrációs bizottság egész éjjel dolgozott, néhány ponton nem látnak alapvető elmozdulást a korábbiakhoz képest.


A beszélgetés során a Magosz elnöke többször megerősítette, hogy a vasárnapi nyílt levelükre várják a miniszterelnök reagálását.

Csak a kormányfővel tárgyalnának


A Magosz elnöke szerint azért szeretnének a miniszterelnökkel tárgyalni, mert Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterben megrendült a gazdák bizalma. Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint az agrártárca első embere időhúzásra játszik, még a saját beosztottjait sem tájékoztatja pontosan az ügyek állásáról.

Kossuth tér


A gazdák az utolsó pillanatban lefújták a Kossuth térre, vasárnapra meghirdetett tüntetésüket. Ennek ellenére pár százan megjelentek a téren, bár tőlük a Magosz hivatalosan elhatárolódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik