Belföld

30 napos áfa-visszafizetési határidőt akar a Fidesz

A vállalkozók áfájának kifizetésének rendjéről nyújt be törvényjavaslatot Tállai András, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Ez olyan javaslat lenne, amely rákényszerítené a kormányt arra, hogy maximum 30 nap elteltével fizesse ki a vállalkozóknak jogosan járó áfa-visszatérítést – mondta el Tállai András.

A gond az, hogy az illetékesek a mai napig nem tudják megmondani, hogy valójában mennyi áfa-visszatartás is történik az országban. Katona Tamás államtitkár, a költségvetési bizottság ülésén nem tudott erre válaszolni, arra hivatkozással, hogy az APEH-tól az adatokat nem tudta beszerezni.

A Fidesz számításai szerint az elmúlt évben mintegy 260 milliárd forintnyi áfa került rövidebb-hosszabb ideig visszatartásra és ez mind a mai napig is fönnáll. Ennek már a késedelmi kamatköltsége mintegy 6 milliárd forint. Ennek megakadályozására fogja a képviselő benyújtani a hétfőn ezt a törvényjavaslatot. Ehhez kérni fogja a kormánypártiak, a szocialisták és a szabad demokraták támogatását is, hiszen itt most nem költségvetési hiánynövelésről van szó, hanem egyszerűen arról, hogy az Országgyűlésnek felelőssége az, hogy a kormányokat megóvja a túlkapásoktól.

Az ellenzéki párt szerint a költségvetési hiány kozmetikázása érdekében egy törvénytelen túlkapásról van szó és ennek szeretnék egyszer s mindenkorra elejét venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik