Belföld

Második menet a gazdák és a szaktárca képviselői között

A demonstráló gazdák és a szaktárca megbízottai az első tárgyalási nap után péntek reggel kilenckor újra elkezdik az egyeztetést.

A gazdák és a szaktárca vezetői csütörtök délután 14 óra 40 perckor három szakértői bizottságban kezdték el a tárgyalásokat budapesti Agrárgazdasági Kutatóintézetben.

Mintegy 25 témát már áttekintettek a gazdák és a kormány tárgyalóküldöttei, ám péntekre is maradt még mintegy 15 megvitatandó kérdéskör – közölte Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke csütörtökön.







Még 250 traktor érkezik

Péntek éjszaka várhatóan újabb 250 traktor jön Budapestre – közölte a pénteki tárgyalások szünetében Hevesi István, a demonstrációs bizottság szóvivője. Az erő- és munkagépek várhatóan szombat reggel nyolc órára érkeznek a Felvonulási térre, és a velük Budapestre érkező gazdák is részt vesznek a szombaton 11 órakor kezdődő budapesti Kossuth téren tartandó gazda-nagygyűlésen.

Benedek Fülöp és Jakab István sem zárta ki, hogy a megegyezés érdekében a hét végén is hajlandók tárgyalni a felek.

A tárgyalásokról érdemi információt megegyezésüknek megfelelően egyik fél sem kívánt nyilvánosságra hozni.

Csütörtökön Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azonban azt mondta, hogy a megbeszéléseken a gazdák petíciójában szereplő kérdésekre fognak koncentrálni. Jakab Ferenc a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a tárcával ellentétben hosszabb tárgyalásokra számít.

A Magosz eközben meghosszabbította a rendőrségnél a demonstráció időtartamát, és a hétvégén újabb 200 traktor érkezését várja a fővárosba. A rendőrség megtagadta, hogy az újonnan érkező erőgépek a Szalay utcát és a pesti alsó rakpartot igénybe vegyék. Ezért a tüntetők a bírósághoz fordultak.







A tárgyalók
A szaktárca delegációját, Németh Imre miniszter megbízásából Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár, míg a gazdákét Jakab István, a Magosz elnöke vezeti. Az agrártermelési szakbizottságot Folláth Györgyné, az FVM helyettes államtitkára, illetve a gazdák részéről Nagy Sándor vezeti. A vidékfejlesztési kérdésekkel foglalkozó bizottságot Fehér István, az FVM helyettes államtitkára és a gazdák részéről Ángyán József irányítja. A jogszabályokkal és egyéb kérdésekkel foglalkozó bizottság vezetője a tárca részéről Berczi Norbert, helyettes államtitkár, illetve a gazdák oldaláról Jakab István, a Magosz elnöke.

A Budapesten demonstráló társaikkal szimpatizáló gazdák Szabolcs megyében a 41-es számú főút Vásárosnamény és Nyírmada közötti szakaszát közel egy kilométer hosszúságban, fél sávban lezárták, ezzel lassítva a forgalmat.


Benedek Fülöp, államtitkár elmondta, hogy az előzetes megállapodás alapján a szakértői bizottságokat oldalanként 5-7 fő képviseli. A szakbizottságokat is úgy állították össze, hogy az tükrözze a gazdák által a tárca részére több napja átnyújtott petíció pontjait. A bizottsági megbeszélések zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kizárásával zajlanak, és ha olyan szakaszába jutnak az egyeztetésnek, akkor arról Jakab Istvánnal közösen fogják tájékoztatni a sajtót – tette hozzá Benedek.


Jakab István szerint a gazdák számára elfogadható a 3 szakbizottság kialakítása, és remélik, hogy azokban érdemi munkára lesz lehetőség. Mivel a gazdák a hosszú huzavona után azt akarják, hogy a tárgyalások eredményesen záruljanak, és korrekt, számonkérhető, hosszú távon is vállalható megállapodás szülessen. Véleménye szerint a mai tárgyalások legfeljebb 18 óráig tartanak, mivel a szakértői bizottságokban áttekintik a petíció pontjait, ám közös megegyezés alapján, annak mélységeibe nem fognak belemenni, így arra csak pénteken kerülhet sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik