Belföld

Márciusban érkezik a 13. havi nyugdíjak első részlete

Biztosított a 13. havi nyugdíjak első részletének fedezete, így márciusban elkezdik azok kifizetését - jelentette ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója.

Barát Gábor, az Idősügyi Tanács pénteki budapesti ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy márciusban az esedékes nyugdíjat, valamint a 13. havi nyugdíj másfél heti összegét egy utalványon kapják meg az érintettek a szokásos napon.
 
A főigazgató kifejtette, hogy jelenleg mintegy egymillió nyugdíjasnak pénzintézeti számlákon keresztül, közel kétmilliónak pedig postai úton kézbesítik a nyugdíjat. A folyósításban érintett pénzintézetek felkészültek a 13. havi nyugdíj első részének zökkenőmentes kifizetésére.

A kormány február 9-én döntött arról, hogy a nyugdíjasok május helyett már márciusban kézhez kapják 13. havi járandóságuknak az év első felében esedékes részét. Az előrehozott kifizetés igénye az Idősügyi Tanácsban vetődött fel, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatott.

A májusi folyósítást előre hozó intézkedés körülbelül 2,6 millió embert érint, akik fejenként átlagosan 23 ezer forinttal magasabb bevételre számíthatnak a jövő hónapban. A kormányzat idén a teljes 13. havi nyugdíj háromnegyedét fizeti ki két részletben, másfél-másfél heti járandóságot márciusban és novemberben.

Az idén összesen körülbelül 8,5 százalék lesz a nyugdíjemelés mértéke, ami átlagosan havi 5300 forint többletet, a vásárlóértéket tekintve pedig 3,5-4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A nyugdíjemelés 2005-ben 157 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik