Belföld

Mádl kinevezte a Monetáris Tanács új tagjait

A köztársasági elnök hétfőn adja át a hivatalos kinevezési okmányokat a kamatdöntő testület négy új tagjának.

A köztársasági elnök pénteken 2005. március 1-jei hatállyal kinevezte a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának új tagjait, Neményi Juditot, dr. Bánfi Tamást, dr. Bihari Pétert és dr. Csáki Csabát. Mádl ferenc a kinevezési okmányokat 2005. február 28-án, hétfőn adja át a Sándor-palotában.

Az államfő az Alkotmányban foglalt jogköre alapján az előterjesztést törvényességi szempontból megvizsgálta, és megállapította, hogy az megfelel a jegybanktörvény előírásainak.

A miniszterelnök 2005. február 23-án tett előterjesztést a köztársasági elnök részére a Monetáris Tanács négy új tagjának kinevezésére. A jelölteket az Országgyűlés illetékes bizottságai 2005. január 8-án és 9-én meghallgatták, és a miniszterelnök a jelöltekről 2005. február 15-i levelében kérte ki a Magyar Nemzeti Bank elnökének véleményét.

Elhúzódó kinevezés

Az új tagok kinevezése eddig azért húzódott, mert késett Járai Zsigmond jegybankelnök írásbeli véleménye. A kormányfő által kijelölt tagokat már meghallgatta a bizottság, Járai Zsigmond azonban úgy nyilatkozott, mivel “a jegybank elnökének véleményezési jogköre kiüresedett”, nem küldte el az mt-tagjairól alkotott véleményét a köztársasági elnöknek.

Az új tagok kinevezése után a Magyar Nemzeti Bank szóvivője úgy fogalmazott, hogy nyilvánvaló volt számukra, hogy meglesz a kinevezés, de sajnálják, hogy nem a decemberben elfogadott törvény szerint zajlott a jelölési procedúra.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a jelölési procedúra törvényes lebonyolítása maximum tíznapos csúszást okozott volna az új tagok kinevezésében. A Magyar Nemzeti Bank alapvető kifogásai azonban nem a jelölési procedúrára, hanem magára a törvénymódosításra vonatkoztak. A jegybank-törvény decemberi módosítását több ponton is alkotmányellenesnek tartják többek között azért, mert csorbítja a jegybank függetlenségét. Emlékeztetett arra is, hogy a módosítás ügyében alkotmánybírósági eljárás is folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik