Belföld

Áldozatszámláló és megemlékezések

Gyurcsány Ferenc kormányfő fél órával a nyitás előtt a Terror Háza előtt virágcsokrot helyezett el A Hír TV áldozatszámlálót indított, amely a nap végére százmilliónál fog megállni.

Bejelentés nélkül, gyalogosan érkezett a Terror Házához Gyurcsány Ferenc, aki egy percig néma csenddel adózott az áldozatok emlékének. A pénteken nyíló, Magyar tragédia, 1945 – Jaj a legyőzötteknek! Rabszolgasorsra kényszerítve című kiállítást a kormányfő nem tekintette meg.



Áldozatszámláló és megemlékezések 1

Gyurcsány Ferenc

Az MTI-nek elküldött levélben a kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai generációk nem felelősek a múlt bűneiért, de mindenkinek kötelessége emlékezni rájuk. „Áldozat és áldozat között nincs különbség, mint ahogyan zsarnokság és zsarnokság között sincs: mindegy, hogy bal-, vagy jobboldali eszme kisajátításából született-e meg.” – írja Gyurcsány.


Mádl Ferenc köztársasági elnök a Sándor Palotában fogadta Gulag Áldozatainak Emlékét Megörökítő Alapítvány emlékezőit. Az államfő köszöntőjében kiemelte, hogy nem akármilyen lelkierő kellett a borzalmak elviseléséhez. Véleménye szerint a társadalom sokkal tartózik a Gulag-ot megjárt embereknek.


A Hír Televízión reggel óta futó számláló az esti megemlékező műsor végére éri el a százmilliót. A kommunizmus fekete könyve 1997-ben jelent meg, és a kötet szerzői levéltári kutatások és becslések alapján teszik az áldozatok számát 80-100 milliósra.


Magyarországon egy 2000-ben született országgyűlési határozat nyilvánította a kommunizmus áldozatainak emléknapjává február 25-ét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik