Belföld

Lazítanak az adótitkon

Hamarosan közzé teszik az adóhatóság honlapján annak a több százezer magyar működő vállalkozásnak nevét, elnevezését és adószámát, amelyek áfaalanyok - írja a Világgazdaság.

Ezt az akadálymentesítő csomag keretében készülő jogszabály teszi lehetővé.

Éveken át nehéz helyzetben voltak a cégek, amelyek leendő üzleti partnerükről meg akarták tudni, hogy létezik-e vagy sem, mivel erről az APEH nem adhatott felvilágosítást. A mai szabályok szerint az adóhatóság csak azon adózók nevét, székhelyét hozhatja nyilvánosságra, akiknek terhére az adóhatóság jogerősen adóhiányt állapított meg, s az meghaladja magánszemélyeknél a tízmillió, más adózók esetén a százmillió forintot.

Adószakértők évek óta szorgalmazták, hogy változzon az adótitok fogalma. Álláspontjuk szerint jó néhány jogvita elkerülhető lett volna, a fiktív számlák pedig kevesebb problémát okoztak volna a tisztességes adózóknak.

A tervezett változtatásokról egyeztettek az adatvédelmi biztossal, közölte Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtószóvivője, hozzáfűzve: visszaélésekre nem számítanak az adószámok nyilvánosságra hozása miatt. Az új szabályt azért vezetik be, hogy az üzleti bizalom erősödhessen, mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik