Belföld

Kielégítő a pápa állapota

A csütörtök este végrehajtott gégemetszés után a vatikáni bejelentés szerint ismét jól van a pápa.

A katolikus egyházfő az éjszakát kórházi szobájában, komplikációk nélkül, nyugodtan töltötte, és nem volt szükség arra, hogy az intenzív részlegre helyezzék át.

A római Gemelli klinika orvosai csütörtök este azért döntöttek a gégemetszés elvégzése mellett, hogy segítsenek az egyházfő légzési problémáin. A beavatkozás harminc percig tartott. Az egyházfő előzőleg beleegyezését adta a műtéthez és végig tudatánál volt. Értesülések szerint az orvosok rendkívül elégedettek voltak azzal, ahogy a pápa szervezete állta a beavatkozást. Orvosi vélemény szerint jól teltek a beavatkozás utáni elő órák is.

A Vatikán szóvivője elmondta, hogy szerda délután jelentkeztek a 84 éves egyházfőnél a tünetek, akit másnap reggel ismételten kórházba szállítottak.

Szakértők szerint II. János Pálnak még hosszabb időt, minden valószínűség szerint heteket kell a klinikán töltenie. A rendkívüli beavatkozás után hosszú és nehéz felépüléssel kell számolni. A gyógyulást nehezíti a 84 éves szentatya idős kora és a Parkinson-kór, amelyben II. János Pál pápa szenved.

Alig néhány órával a műtéti beavatkozás után ismét megkezdődtek a találgatások, hogy II. János Pál meddig tudja ellátni hivatalát, s mi történik akkor, ha erre már teljes mértékben képtelen lesz. Noha az egyházfő az elmúlt időszakban – még a legutóbbi kórházi kezelése után is – azt hangoztatta, hogy tovább kívánja gyakorolni az egyházfői tevékenységét, esetleges lemondása a Vatikánt is foglalkoztatja. Ezt a lehetőséget nem zárta ki a Vatikán második embere, Angelo Sodano bíboros sem, aki egy legutóbbi nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy ezt a dilemmát a pápa lelkiismeretére kell bízni.


Elhúzódó betegség

A római Gemilli kórházat február 10-én hagyta el a pápa, és a jelek arra utaltak, hogy javul az állapota. Két alkalommal is megjelent azóta a vatikáni dolgozószobájának az ablakában, hogy személyesen üdvözölje a zarándokokat; 25 percben virtuálisan köszöntötte az egybegyűlteket, akik egy képernyőn követhették a beszédét.


Szerdán is úgy tűnt, hogy a körülményekhez képest jól érzi magát a Parkinson kóros és ízületi gyulladásoktól szenvedő II. János Pál, aki az elmúlt években rendkívülien gyorsan fáradt és gyakran nehézséget okozott számára a beszédeinek a befejezése.
Az egyházfő szerdán – a beiktatása óta először – kénytelen volt kihagyni azt a vatikáni szertartást, ahol katolikus személyiségeket avattak boldoggá.

A pápa az elmúlt években állandó orvosi megfigyelés alatt állt, mivel a Parkinson kór miatt fokozott a nyálképződése, és szakértők szerint emiatt bármikor fulladás következhet be. Az uralkodásának 26 évében idáig kilenc alkalommal szorult ápolásra, és összesen közel 150 napot töltött a Gemilli klinikán. Az intézmény tizedik emeletén már évek óta állandó kórtermet tartanak fenn II. János Pálnak, hogy adott esetben azonnal megfelelő kezelésben részesülhessen. Ezért aztán nem is érte váratlanul a kórház vezetőségét a vatikáni telefonhívás, amiben csütörtök reggel arról tájékoztatták őket, hogy bármikor megérkezhet az egyházfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik