Belföld

GKI: csak enyhén emelkednek az új autó eladások

A tavalyi stagnálást követően az idén mintegy 1 százalékkal emelkedhet az eladott új személygépkocsik mennyisége a GKI Gazdaságkutató Rt. előrejelzése szerint.

A GKI negyedéves felmérése szerint az idén a lakosság nettó keresete 8 százalékkal nő 4 százalék körüli infláció mellett. A személygépkocsi-árak 2005 januárjában gyakorlatilag változatlanok maradtak, noha a regisztrációs adó emelése a drágulás irányába hatott, ráadásul 2005. január 1-jétől bekerült az áfa-alapba. Ugyanakkor az erős forint mérsékelte az árfelhajtó hatást.

A fogyasztói árak változatlansága az jelenti, hogy a kereskedők akciók keretében ellensúlyozták az állami intézkedések árfelhajtó hatását.

A 2005. évi kilátásokat rontja azonban a januári igen alacsony értékesítés: a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületeének adatai szerint mindössze 10 740 személygépkocsi talált gazdára az év első hónapjában. A felmérés összefoglalója emlékeztet: az év első néhány hónapja hagyományosan rossz időszak.

A GKI Rt. felmérése szerint nőtt a személygépkocsi-vásárlást fontolgató háztartások aránya. A forintkamatok 2005 során várhatóan csökkennek, igaz, a gépjármű finanszírozásban gyakoribb euró kamatok előreláthatólag emelkedni fognak. A külső feltételek azonban összességében kedvezőek a személygépjármű-piac szempontjából.

Az idei év elején a háztartások csupán 1,5 százaléka, 56 ezer háztartás gondolta úgy, hogy várhatóan egy éven belül új személygépkocsit vásárol. További 3,8 százalék, mintegy 143 ezer háztartás tervez használt autó vásárlását a következő egy évben.

A gépkocsivásárlást tervezők 84 százaléka gondolta úgy, hogy 3 millió forintnál kevesebbet, 10 százalékuk szerint 3-6 millió forint között, 6 százaléka pedig 6 millió forint feletti összeget költ a gépjárműre.

A vételt fontolgatók 30 százaléka a vételárat egy összegben kívánja kifizetni, míg 55 százaléka várhatóan részletfizetés mellett dönt. A vásárlók 10 százaléka akarja a finanszírozást lízing formájában megoldani, 5 százaléka választana egyéb formát.

A GKI szerint ezek ellenére is megfigyelhetők a fizetőképes kereslet telítődésének jelei Magyarországon. Ezt támasztja alá a 2004-ben stagnáló piac, amely annak ellenére nem bővült, hogy a gépjármű kereskedők a hitelbírálatnál csekély szigort mutattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik