Belföld

A gazdák Gyurcsánnyal akarnak tárgyalni

A demonstráló gazdák megbízottai Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni a továbbiakban, hogy a megbeszéléseket mielőbb be lehessen fejezni - jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke.

A Magosz elnöke szerint azért szeretnének a miniszterelnökkel tárgyalni, mert Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterben megrendült a gazdák bizalma. Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint az agrártárca első embere időhúzásra játszik, még a saját beosztottjait sem tájékoztatja pontosan az ügyek állásáról.


Jakab István jelezte: a minisztérium képviselőivel kilenctől tizenegy óráig tárgyaltak a demonstráló gazdák megbízottai. Az egyeztetések folytak, ám az agrárminiszter sajtótájékoztatón adott ultimátumot a minisztériumban a gazdáknak. Az ultimátum arról szól, hogy vasárnap 13 órára várják őket a minisztériumba egyeztetésre.


Jakab telefonon beszélt az agrártárca irányítójával és megpróbálta meggyőzni arról, hogy a Kossuth téren nincs semmiféle demonstráció, továbbá, hogy a gazdák a tisztességes tárgyalásokban érdekeltek. A Magosz elnöke szerint eközben ultimátumot kaptak a minisztertől. Ezt követően döntött úgy a demonstrációs bizottság, hogy a továbbiakban nem kíván Németh Imrével tárgyalni, hanem a miniszterelnökhöz fordul annak érdekében, hogy a tárgyalások kimozduljanak a holtpontról.


László Boglár szerint egyszer és mindenkorra szét kell választani a szakmát és a politikát. “Szakmai kérdésekben a szakminiszter, aki e tekintetben legitimációval rendelkezik, készen áll a minisztérium épületében tárgyalni a gazdákkal” – hangsúlyozta a kormányszóvivő. “Politikai kérdésekben politikai partnerekkel szokott a miniszterelnök tárgyalni. Eddig úgy tudtuk, hogy a Magosz nem az, bár az elmúlt napok történései ébresztettek némi kétséget ebben” – tette hozzá.


Jakab István bejelentette, a demonstrációs bizottság vasárnap délutántól az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) székházában ülésezik és egyeztet a további lehetőségekről. A gazdaköri vezető beszélt arról is, hogy hétfőtől a demonstrációs bizottság tárgyalásai felkerülnek az internetre, hogy ne csak az egész ország, de a világ is nyomon követhesse az eseményeket.


Jakab István közölte, hogy a demonstrációs bizottság be kívánja fejezni a kommunikációs hadjáratot és a továbbiakban ebben nem kívánnak részt venni. Jakab kijelentettet: elhatárolódnak minden politikai csoporttól, amely a gazdák követelései saját céljaira szeretné felhasználni. Megerősítette, hogy vasárnapra nem terveznek demonstrációt, azt lemondták.

Németh Imre szerint politikai játszmákról van szó

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek pénteken este elmondta, hogy az elmúlt két napban hasznos és konstruktív tárgyalásokat folytattak, a demonstrációs készültség fenntartását elfogadva. “Egyre több hír jutott azonban el hozzánk arról, hogy miközben a demonstrációs bizottság egyik fele a tárgyalóasztalnál ül, a másik fele politikai indíttatású, zavarkeltő akciók szervezésével foglalkozik, felrúgva a tárgyalások megkezdésekor kötött megegyezést” – mondta.

“Egyértelművé tettem, hogy ebben az esetben felfüggesztjük a tárgyalásokat, a minisztérium köztisztviselőit ugyanis nem teszem ki annak, hogy utcai politikai játszmák mellékszereplői legyenek” – indokolta döntését Németh Imre. Az már biztos, hogy a felek szombaton nem ülnek újra tárgyalóasztalhoz, Németh Imre szavai szerint az újbóli egyeztetésekhez a helyzet tisztázására, az eredeti megállapodás betartására van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik