Belföld

Februárban rekordot ért el a német munkanélküliség

A német szövetségi munkaügyi hivatal várakozása szerint februárban 5,2 millióra, a II. világháború óta legmagasabb szintre nőtt a bejegyzett munkanélküliek száma Németországban a januári 5,037 millióról.

A Die Welt című német lap jelentése szerint a munkaügyi hivatal részben szezonális okokra, illetve arra vezeti vissza a növekedést, hogy a kormány reformja nyomán januártól a munkanélküliségi statisztikában megjelentek az eddig szociális segélyen élő munkaképes emberek is.

A munkaügyi hivatal vezetője a Reutersnak azt mondta, hogy “a valósághoz közeli” a lapban megjelent szám.

Németországban március 1-én teszik közzé a februári munkanélküliségi adatot.

A napokban az mondták német nagybankok elemzői, hogy várakozásaik szerint az állástalanok száma 160 000-170 000 ezerrel 5,2 millióra nőtt februárban. Ez 660 ezerrel több, mint egy éve.

Németországban idén januárban lépte át első ízben a munkanélküliek száma az ötmilliót, a munkanélküliség 12,1 százalékra nőtt a decemberi 10,8 százalékról.

A Gerhard Schröder vezette német szociáldemokrata-zöld kormány azt ígérte a 2002-es választási győzelme után, hogy 2005-re a felére csökkenti a munkanélküliek akkor 4 milliós számát.

A német gazdaság tavaly 1,6 százalékkal nőtt, az idei évre is 1,6százalékos GDP-növekményre számít a kormány a januárban csökkentett előrejelzése szerint. A kutatóintézetek többsége 0,8-1,3 százalék között várja a növekedést. Szakértők szerint a gazdasági növekedésnek Németországban meg kellene haladnia az évi 2 százalékot, ha javulást akarnak a munkapiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik