Belföld

Elutasította az amerikai bíróság a Jukosz kérelmét

Feltehetően a Bush-Putyin csúcstalálkozó eredményeként a houstoni csődbíróság elutasította a Jukosz csődvédelmi kérelmét. A bírónő rámutatott, hogy az ügyet olyan fórumon kell tárgyalni, amelyen Oroszország is részt vesz.

Letitia Clark texasi szövetségi bírónő úgy döntött, hogy az ügyről a többi érdekelt fél, mindenekelőtt az orosz kormány részvétele nélkülnem lehet tárgyaln , mivel a Jukosz tevékenységének túlnyomó része Oroszországban van.

A Jukosz arra alapozta az amerikai bíróság illetékességét, hogy a cég pénzügyi igazgatója, Bruce Misamore Houstonban lakik. Moszkva viszont eleitől fogva hangsúlyozta, hogy nem ismeri el az amerikai bíróság illetékességét. Az olajcég azonban azzal érvelt, hogy orosz bíróságon nem számíthat korrekt eljárásra.

A houstoni bírónő határozatával egyébiránt a Deutsche Bank óvásának adott helyt, amely a múlt év végén kölcsönt akart nyújtani a Jukosz fő termelőegysége, a Juganszkneftegaz megvételéhez, miután az orosz hatóságok kényszerárverésre bocsátották a vállalat több mint 27 milliárd dolláros, vitatott adóhátraléka egy részének behajtására.

A Jukosz decemberben benyújtott csődvédelmi keresete vitával fenyegetett az Egyesült Államok és Oroszország között, és az orosz társaságnak kedvező döntés esetén, veszélyeztette volna a Jukosz vagyonának széthordásában finanszírozással segédkező nyugati bankok amerikai érdekeit.

Az orosz hatóságok mindenesetre semmibe vették már Clark ideiglenes intézkedését is az árverés felfüggesztésére, hiszen december végén megtartották. Clark mostani döntése azonban megnyitja az utat a jelenleg 39 százalékban állami Gazprom monopólium és az immár Juganszkot ellenőrző, teljesen állami Rosneft olajcég tervezett fúziójának megvalósításához, ami állami többséget eredményezhet a Gazpromban, és lehetővé teszi a Gazprom hazai részvényei kereskedelmének megnyitása előtt a külföldiek számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik