Belföld

Arany láncosok vacsorája

A francia életérzés nagykövetének tartott francia dunaparti luxusszálloda, a Sofitel Atrium Budapest adott helyet a világhírű “Chaîne des Rotisseurs" magyarországi gasztronómai egyesülete által szervezett vacsorának.

A Chaîne des Rotisseurs nemzetközi szervezet – amelynek a Sofitel is tagja -, azzal a céllal jött létre, hogy elegáns, magas színvonalú vacsorák szervezése által összehozza a gasztronómia szerelmeseit függetlenül attól, hogy valaki szakmabeli, profi vagy amatőr. A csak tagoknak, hozzátartozóknak és az egyesület barátainak szervezett vacsorákra kizárólag a leghíresebb városok legjobb éttermeiben és szállodáiban kerülhet sor, ahol a kreatív, különleges fogásoké és merész ötleteké a terep. A budapesti eseményen megjelenő 120 vendég Magyarország különböző tájairól érkezik, és elegáns öltözéküket az elmaradhatatlan “Chaîne des Rotisseurs” lánc is kiegészíti. Ez alkalommal Salgó György, a magyar egyesület elnöke és a Párizsi Magisztrátusi Tanács tagja, és a szálloda igazgatója, Kovács István, Maître de Table Restaurateur fogadta a vendégeket.

A nem mindennapi vacsorához nem mindennapi ínyenc menüsor is jár. A kezdő fogás barackos házi libamájterrine édes tokaji borban pácolva, melyet naphal és lazac követ “beurre blanc” fényes fehér mártással. Ezután jöhet egy kis pihenő, a Trou Normand, ami nem más mint körte sorbet és Calvados. Főfogásként rozmaringos borjúszűz kerül az asztalra “Helene” burgonyával és bébizöldségekkel. Sajtízelítő és csokoládés créme brulée vanília fagylalttal zárja a menüsort. A finom étkeket természetesen hozzáillő borok kíséretében ízlelhetik a vendégek az Egervin és a Vinárium Rt. jóvoltából.

A menüsort a Sofitel szálloda elismert mesterszakácsa Cseh János készíti el. Érdemes tudni a világot járt főszakácsról, hogy az egészséges étkezés konyhaművészetének specialistája, bátran alkalmaz új, kreatív ötleteket és megoldásokat, így nem véltetlen, hogy 1991-ben a Michelin Katalógusban az év legkreatívabb szakácsának választották meg. 2004-ben pedig a “legjobb séfek klubjának” tartott Masters of Food and Wine fesztiválon képviselte Magyarországot az USA-ban. A földkerekség legjobb séfjeit és borászait egy fedél alá gyűjtő rendezvény 18 éves történetében idén először kapott meghívást kelet-európai mesterszakács!

A vacsora végén a világszervezet egyesületeinek szokása szerint “laudatiot” tart. Ennek keretében az Egyesület elnökségének tagja, László György konyhaművészeti tanácsadó értékeli szakszerűen a menüsort, a felszolgálást és az estet. A felvonult “fehér brigád”(szakácsok) és a fekete bridgád (felszolgálók) jelenlétében osztja ki az est elismerésével kapcsolatos “Chaîne-okleveleket” a estet szervező vezetőknek, élükön a Sofitel igazgatójával, Kovács Istvánnal. A brigádok Esze Jenő és zenekara pattogó indulójára vonulnak el és kezdődik a tánc!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik