Belföld

Sikeresnek minősítették az európai letartóztatási parancsot

Az Európai Bizottság szerint sikeres az európai elfogatási parancs eddigi pályáafutása.

A kiadatási procedúrát az unió legtöbb országában már sikeresen bevezették, de kilenc tagállam még adós az európai elfogatási parancs (elp) bevezetést lehetővé tevő intézkedések meghonosításával. A tagállamok közötti kiadatási eljárást felváltani hivatott procedúrát ennek ellenére sikeresnek nevezte az Európai Bizottság.

Az elp értelmében a végrehajtó hatóságok közbeavatkozása nélkül, kizárólag az ügyészségek és a bíróságok együttműködésével letartóztatható, valamint átadható bármely tagország illetékes szerveinek az a körözött személy, aki egy másik tagország területén tartózkodik, mint ahol letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Ennek alapfeltétele, hogy mindegyik tagállam elismeri a többi ország bűnüldöző szerveinek kompetenciáját az unió területén szabadon mozgó bűnözők (vagy bűncselekmények elkövetésével gyanúsított személyek) elfogására.

Az új jogintézményt tavaly január és szeptember között 2603 esetben alkalmazták. Összesen 653 főt sikerült ténylegesen letartóztatni és 104 főt át is adtak a másik tagállam hatóságainak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik