Belföld

A Novartis élre tör a generikus gyógyszerek piacán

A Novartis világelső lesz a generikus gyógyszerek iparágában, miután felvásárol két, e gyógyszerek piacán vezető szerepet betöltő céget. Az új vállalatokat a Novartis Sandoz részlegébe olvasztják be.

Végleges megállapodás született, hogy a Novartis felvásárolja 5,65 milliárd euró készpénzért az eddig magánkézben lévő német generikus gyógyszercég, a Hexal AG 100 százalékát. A Hexal jelenleg második a német generikus piacon. Emellett a Novartis megvásárolja az amerikai Eon Labs, Inc. (ELAB) 65,4 százalékát is. Az ELAB a Hexal AG-vel stratégiai partnerségben álló, gyorsan növekvő amerikai generikus cég. Végül, a fúziós szerződés értelmében, amelyet az Eon Igazgatótanácsa és az Eon Igazgatótanácsának független igazgatóiból álló Speciális Bizottsága egyhangúlag elfogadott, a Novartis ajánlatot fog tenni az Eon Labs maradék 31,9 millió részvényére is (ez 34,6 százalék), részvényenként 31 amerikai dollárért. A Sandoz, a tranzakciók a zárása után a világ vezető generikus gyógyszergyárává válik, 5,1 milliárd amerikai dollár bevétellel 2004-ben, több mint 600 hatóanyag több mint 5000 féle dózis formában létező portfóliójával, és több mint 20 000 alkalmazottal.

A generikus gyógyszerek alapvető jelentőségűek mind a fejlett, mind a fejlődő országok betegeinek gyógyításában, mivel a költségek az öregedő népesség egyre növekvő igényei miatt folyamatosan növekednek. A generikus termékek egyre szélesebb körének biztosításával, a betegek ugyanolyan minőségű, de olcsóbb gyógyszerekhez juthatnak hozzá. “Mint ilyenek, a generikus gyógyszerek az innovatív gyógyszerek fontos kiegészítői, forrásokat szabadítanak fel, és közvetlen ösztönzést nyújtanak a folyamatos innovációhoz.”- mondta Dr. Daniel Vasella, a Novartis elnök-vezérigazgatója.


A felvásárlásnak köszönhetően, a Novartis magyarországi vállalatának generikus gyógyszer kínálata is lényegesen bővülni fog. A generikus termékek növekvő kínálata jelentős mértékben csökkenti az állam egészségügyi kiadásait is, és a megtakarításokból származó összegeket a kormány felhasználhatja innovatív gyógyszerek finanszírozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik