Belföld

Nem lendített nagyot a karácsony a boltok forgalmán

A kiskereskedelmi eladások volumene 2004 decemberében 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Leginkább a csomagküldő szolgálatok lehetnek elégedettek, forgalmuk 36,9 százalékkal nőtt decemberben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egy évvel korábbihoz képest 2004 decemberében, kiigazítás nélkül 3,3 százalékkal, naptár hatástól megtisztítva 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene. A szezonális és naptárhatástól megtisztított decemberi volumenindex az egy hónappal korábbit 0,9 százalékkal haladta meg.

A korábbihoz képest mérséklődő növekedésben szerepet játszott a 2003. decemberi kiemelkedő (12,1 százalékos) bővülés is. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene decemberben 2,3 százalékkal, az év egészében 2,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A karácsonyi vásárlások hatására decemberben a leggyorsabban a csomagküldő (39,6 százalék), az illatszer- (22,8 illatszer) és a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem (13,5 százalék) eladásainak volumene nőtt. Az átlagot meghaladóan emelkedett a használtcikk-, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, valamint a bútor-, háztartási cikk, építőanyag-kiskereskedelem forgalma is.

Elmaradt az egy évvel korábbitól a textil-, ruházati- és lábbeli-kiskereskedelem forgalma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik