Belföld

Készülhet az egységes EU-jogsi

Húsz éven belül az egész Európai Unió területén egységes jogosítvánnyal vezethetnek az autósok. Ugyanis az Európai Parlament szerdán első olvasatban nagy többséggel rábólintott a bizottsági javaslatra.

Jelenleg 110 különböző vezetői engedély van forgalomban az Európai Unió tagállamaiban. A készülő irányelv értelmében a papírból készült jogosítványokat tíz, a kártyákat pedig húsz év alatt cserélnék be az egységes okmányra. Ez küllemében leginkább egy plasztikkártyára hasonlítana.


Az EU szándékai szerint az új jogosítványok védettek lennének a csalások, hamisítások ellen. Az újfajta biztonsági elem lesz többek között a háttérminta, a lézergravírozás, a speciális hologramok és a digitális vízjel, de a tagállamoknak megvan a lehetősége arra, hogy kiegészítő biztonsági elemeket vezessenek be. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a tagállamok a vezetői engedélyben elhelyezett mikrochipen további információkat tároljanak.


A jogosítványturizmus megakadályozására a tagállamok megállapodtak abban is, hogy létrehoznak egy olyan hálózatot, melynek révén információt cserélhetnek az általuk kiállított, kicserélt vagy pótolt vezetői engedélyekről.


Az új jogsi bevezetésének egyik legfőbb oka egyébként éppen a hamisítások megakadályozása volt. Emellett az új szabályozásban kiemelt szerepet játszik az uniós járművezetők valóban szabad mozgásának biztosítása és az európai közúti biztonság megerősítése.


Fontos szempont volt azonban az is, hogy a tagállamok gátat vessenek a „jogosítványturizmusnak”. Így a készülő jogszabály kimondja, hogy a tagállamok nem adhatnak ki vezetői engedélyt annak a kérelmezőnek, aki már rendelkezik érvényes jogosítvánnyal. Így például egy másik hatóság elutasíthatja annak a magyar állampolgárnak a kérelmét, akinek a jogosítványát otthon korlátozták, felfüggesztették, visszavonták vagy bevonták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik