Belföld

Jelentős exportnövekedés a magyar Henkelnél

A Henkel Magyarország értékesítési nettó árbevétele a 2003-as 56,8 milliárd forintról tavaly 10 százalékkal 62,5 milliárd forintra nőtt. Az export 30,1 milliárd forintot tett ki, ami 19 százalékos bővülésnek felel meg az előző évihez képest.

A cég ezzel árbevételeinek majdnem a fele, 48,1 százaléka  az exportból származik. A Henkel Magyarország termékeit 29 európai országban és Japánban értékesítik.

A Henkel Magyarországon négy gyárban termel, Körösladányban folyékony mosó- és tisztítószereket, Szolnokon mosóporokat, Vácott ragasztóanyagokat, Barcson pedig építési kemikáliákat gyárt. Körösladány a Henkel közép-kelet-európai regionális folyékony mosó- és tisztítószergyártó központja.

A cég saját tőkéje 11,1 milliárd forint. Beruházásokra tavaly a vállalat 1,4 milliárd forintot fordított, döntően a termelési kapacitások bővítésére és technológiák korszerűsítésére. Új raktárat épített, porleválasztót, homokrakodó gépet, nagyteljesítményű csomagoló,- töltő- és fúvógépet, keverőtartályt állított üzembe. A Henkel Magyarországon 2004-ben átlagosan ezeregyszáz főt foglalkoztatott.

A Henkel Magyarország a bécsi központú Henkel Central Eastern Europe (HCEE) regionális vállalatcsoport tagja. A közép-kelet-európai cég árbevétele 2004-ben 1,144 milliárd euró volt, ami az előző évihez képest 14,0 százalékos növekedést jelent, amely az árfolyamhatások kiszűrése után 11,4 százalékos növekedésnek felel meg. A HCEE-nek 29 országban vannak leányvállalatai.

A 2004-as évben a düsseldorfi székhelyű, nemzetközi Henkel Csoport (Henkel KGaA) árbevétele 10,592 milliárd euró, ami 12,3 százalékos árbevételnek felel meg, amely az árfolyamhatások kiszűrése után 16,0 százalék. Az üzemi eredmény (EBIT) az előző évi 706 millió euróról 1920 millió euróra növekedett.

Az éves közgyűlésen az elsőbbségi részvények után a tavalyi 1,20 euróról 1,30 euróra, a törzsrészvények után a múlt évi 1,14 euróról 1,24 euróra javasolják az osztalékot emelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik