Belföld

Járai szerint Romániában hamarabb lesz euró, mint nálunk

A Magyar Nemzeti Bank szerint minél hamarabb be kellene vezetni az eurót hazánkban, az elmúlt három évben azonban a magyar gazdaság gyors ütemben távolodott ettől a céltól – jelentette ki Járai Zsigmond csütörtökön, Szegeden.

Magyarország jelenleg az Európai Unióban egyedüliként, az euró bevezetésének egyetlen kritériumát sem teljesíti – állította Járai Zsigmond a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadásán.
Habár az euró 2010-es bevezetése elvileg még lehetséges, szerinte szerint nagyon rosszat tett a piacnak a bevezetési céldátum többszöri módosítása.


“A világ legrosszabb politikája, kitűzök egy célt, ahhoz vezet egy gazdaságpolitika, s amikor látom, hogy a gazdaságpolitikával nem lehet elérni a célt, akkor nem a gazdaságpolitikát változtatom, hanem a célt” – mondta Járai. Ez a politika lejáratta a gazdaság megítélését és elbizonytalanította a befektetőket – véli a szakember.


Szerinte a céldátum kitolásának politikai és gazdasági követelményei is vannak: politikailag egy idő után nehéz lesz menedzselni, hogy a szomszédos országokban már bevezették az eurót. “Az a gyanúm, hogy Romániában is hamarabb lehet euró, mint nálunk, ha így haladunk” – mondta a jegybankelnök.


Járai Zsigmond szavai szerint a maastrichti kritériumok teljesítése jó a gazdaságnak, ha ezek nem lennének ki kellene találni. A gazdaság akkor fejlődik optimálisan ha a költségvetés egyensúlyban van és ha az infláció alacsony. Bár az való igaz, hogy egy rossz gazdaság rendbetétele, az infláció és a költségvetési hiány leszorítása növekedési áldozatokkal jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik