Belföld

Feszült kelet-nyugat csúcs várható Pozsonyban

Hármas találkozó lesz csütörtökön Pozsonyban, ahol Bush Vlagyimir Putyinnal , Ivan Gasparovic szlovák államfővel és Mikulás Dzurinda kormányfővel tárgyal. A csúcs feszültnek ígérkezik, miután Bush korábban jelezte, hogy demokráciából leckét készül adni Putyinnak.

George Bush és Vlagyimir Putyin várhatóan majd mintegy két és fél órát tárgyalnak majd a szlovák fővárosban. Az egyik legfőbb napirendi pont a terrorizmus elleni harc lesz. A washingtoni külügyminisztérium a találkozó előestéjén elismerően szólt Oroszország terrorizmus elleni politikájáról illetve a két ország terrorizmus elleni együttműködéséről.

A csúcstalálkozó azonban feszültnek ígérkezik, miután Bush európai körútjának brüsszeli állomásán korábban már jelezte, hogy demokráciából leckét készül adni Putyinnak. Emlékeztetni kívánja kollégáját a demokrácia alapelveire, mint amilyen a jogállamiság, az emberi jogok, s a sajtószabadság tiszteletben tartása – mondta az amerikai elnök. Bush várhatóan agresszív fellépéséről egyébiránt megegyezik Amerikának két legnagyobb pártjának véleménye. A választások óta először.

Az egy nappal korábban tartott Schröder-Bush csúcstalálkozó után az amerikai elnök megígérte, hogy a németek folytatják az iraki hadsereg és rendőrség kiképzését, elsősorban Irak határain kívül, így Jordániában és az öböl menti arab országokban.
A libanoni helyzetről Bush azt mondta, hogy Szíriának – s ez a németek álláspontja is – ki kell vonulnia a Libanonból.

Irán kapcsán ugyancsak teljesnek mutatkozott az összhang a nem is olyan régen még éles ellenfelek között. Bush figyelmet keltő kijelentése szerint, “Irán nem Irak”. A német–amerikai csúcstalálkozó másik sarkalatos pontja volt a kiotói jegyzőkönyv miatt kialakult vita. “Mindannyian a káros szén-dioxid és más gázok kibocsátásának csökkentésén dolgozunk, ugyanakkor figyelembe kell vennünk a gazdasági realitásokat – mondta Bush.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik