Belföld

Elektronikus útdíjrendszer a fuvarozóknak

Magyarországon 2008. januártól tervezik bevezetni a használattal arányos elektronikus díjrendszert a sztrádákon - olvasható a Világgazdaságban.

A tárcánál már megkezdődtek ennek előkészületei. Ennek keretében megrendelik az előkészítő tanulmányokat, amelyekben egyebek között azt vizsgálják majd, hogy milyen az elfogadható díjszínt, milyen hálózatra – közút, gyorsforgalmi utak – terjedjen ki, mely szakaszok legyenek ingyenesek, milyen legyen a kategorizálás.

Az EU tavaly elfogadott irányelvei szerint a 3,5 tonna össztömeg feletti járművekre 2009 júliusától, a személygépkocsikra pedig 2011 júliusától kell bevezetni a használattal arányos elektronikus díjszedést.

Két alaptípust használnak jelenleg, az egyik az Ausztriában is bevezetett rendszer a mikrohullámú, amelynek előnye, hogy fedélzeti egysége olcsó, használata egyszerű. Hátránya viszont, hogy sok út menti berendezésre van szükség, ezért igen költséges.

A másik, újdonságnak számító Németországban az idén startolt műholdas technika, amely kevesebb infrastruktúrát igényel az úthálózaton vaalmint hozzáadott értékű szolgáltatások (például útkövetés) is kapcsolhatók hozzá. Hátránya, hogy nagyságrendekkel drágább a használók számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik