Belföld

Ötödével nőtt az ittasan okozott balesetek száma

A közúti közlekedési balesetek száma az elmúlt évben 5 százalékkal emelkedett, a sérülések kimenetele azonban kevésbé volt súlyos mint 2003-ban - áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében.

A gyorstájékoztató szerint az elmúlt évben közel 21 ezer személysérüléses baleset történt, amelyeknek 6 százaléka végződött halálesettel. A balesetek során több mint 28 ezer ember sérült meg, és közel 1296 halálozott el, 30 fővel kevesebb, mint 2003-ban. A súlyos kimenetelű balesetek száma így 3 százalékkal, míg a könnyű sérüléses balesetek száma 6 százalékkal növekedett 2003-hoz képest. Az elmúlt évben az első negyedévben történt a legkevesebb a harmadik negyedévben pedig a legtöbb baleset. Az országban bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma továbbá 4 százalékkal növekedett az előző év azonos mutatójához képest.

Mindeközben jelentősen, közel ötödével nőtt meg az ittasan okozott balesetek száma: leginkább az észak-magyarországi és a dél-alföldi régiókban emelkedett a legnagyobb mértékben, mintegy harmadával. Az azonos kategóriájú balesetek közül a segédmotoros kerékpárosok vezettek a leggyakrabban ittasan, majdnem minden harmadik balesetet alkoholos befolyásoltság állapotában okozták. A kerékpárosok az általuk okozott balesetek negyedében ittasan ültek a járművükön. Az rekord növekedést azonban az állattal történő ütközés következtében bekövetkezett balesetek jelentették, amelyek száma 30 százalékkal sokszorozódott meg.

Régió szerinti bontásban a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon emelkedett a balesetek száma közel 16 százalékkal. A Fejér, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyékben történtek a legsúlyosabb balesetek, amelyekben 100 balesetből 8 halálos kimenetelű volt. Budapesten 4204 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt 2004-ben, amely 58 esettel kevesebb, mint egy évvel korábban. A balesetek közül 87 halálos kimenetelű volt. Az ittas állapotban előidézett közlekedési balesetek száma pedig 180-ról 182-re emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik