Belföld

Nálunk is bevezethetik a német autópályadíj-rendszert

Magyarország minél hamarabb be akarja vezetni az autópálya-használati díj behajtásának elektronikus rendszerét a kamionok számára, és fontolgatja a január elsején üzembe állított német rendszer átvételét - nyilatkozta Németországban a gazdasági tárca vezetője.

Kóka János gazdasági miniszter a Financial Times Deutschlandnak elmondta, hogy a tárcánál vizsgálják, hogy melyik rendszer a legjobb Magyarország számára. A német és az osztrák modell jön számításba – közölte a miniszter, aki szerint “egy sor magyarországi adót is meg kell vizsgálni, hogy növekedjen versenyképességünk”.

A magyar gazdasági miniszter kételyeket táplál a Szlovákiában bevezetett egységes adókulcssal szemben. “Nem orientálódunk divatjelenségek után” – mondta a német lap szerdai számában ismertetett beszélgetésen.

A miniszter elismerte, hogy vannak olyan nyugati cégek, amelyek először Magyarországon ruháztak be, de különösen a munkabérekre, mint költségtényezőre érzékeny vállalatok reagáltak az emelkedő magyarországi bérszintre és a gyártást áthelyezték Romániába, vagy Ukrajnába. “Azt látjuk, hogy az alacsony munkabérrel járó termelés elvándorol Kelet-Európába. Nem akarjuk azonban feltartóztatni a folyamatot. Az árral nem tudunk és nem akarunk versenyezni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik