Belföld

Meleg élettársak is vehetnek majd fel közösen hitelt

A házassághoz kapcsolódó jogok közül számos megilleti majd a regisztrált párkapcsolatban élőket is, melyet heteroszexuális és egynemű párok egyaránt választhatnak, várhatóan 2007-től – tájékoztatta lapunkat Hankó Faragó Miklós az igazságügyi tárca politikai államtitkára.

A jelenleg előkészítés alatt álló új polgári törvénykönyv jelentősen bővíti az együtt élő, de házasságra nem lépő párok jogait. A mostani, szinte teljesen üres jogi kategóriaként számon tartott élettársi kapcsolat után rövidesen megszületik a regisztrált párkapcsolat jogi intézménye. Ez mind a meleg, mind a heteroszexuális párok számára választható lesz, s bár távolról sem egyezik meg, számos ponton megközelíti a törvényes házasság által nyújtott kedvezményes helyzetet.


Meleg élettársak is vehetnek majd fel közösen hitelt 1

Hankó Faragó Miklós

A hitelfelvétel, valamint a különböző szociális támogatások igénylése szempontjából a tervek szerint alig lesz különbség, de eltérő lesz a frigyre lépők lehetőségeihez képest a törvényes örökösödés és az örökbe fogadásra vonatkozó szabályozás – mutatott rá a FigyelőNet kérdésére az új jogszabály sarkalatos pontjaira Hankó Faragó Miklós az igazságügyi tárca politikai államtitkára.


Magyarországon az Alkotmánybíróság 14/1995-ös határozatában elvetette az azonos neműek házassághoz való jogát (a testület álláspontja szerint “a házasság intézménye kultúránkban és jogunkban is hagyományosan férfi és nő közössége. Ez az életközösség tipikusan közös gyermekek születését és a családban való felnevelését célozza”), ám igent mondott arra, hogy az élettársi kapcsolat biztosította jogokat kiterjesszék meleg párokra is.


A téma azután került ismét a figyelem középpontjába, hogy a parlamentben a szabad demokrata Gusztos Péter hétfőn, napirend előtti felszólalásában úgy vélte, Magyarország sem spórolhatja meg a melegek együttélésével kapcsolatos politikai és jogi természetű vitákat. Gusztos napirend előtti felszólalását azzal indokolta, hogy Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, fideszes képviselő a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szombati országos küldöttgyűlésén alpári homofób kirohanást intézett az azonos neműek jogait védő politikusok ellen. Semjén azt mondta, hogy “aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re”.


Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő tegnap közleményben szólította fel Semjén Zsoltot, hogy kijelentése miatt mondjon le az Országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnöki posztjáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik