Belföld

Egyetlen gyanúsított Szász megverése ügyében

Befejeződött a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egykori elnökének bántalmazása ügyében az iratismertetetés és a nyomozás, a rendőrség egyetlen gyanúsított ellen javasol vádemelést.

A sértett ügyvédje, Futó Barnabás, elmondta: “Szász Károly bántalmazása ügyében maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt egyetlen gyanúsított, N. Tibor ellen javasol vádemelést a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Az aktát várhatóan hétfőn terjesztik fel a Fővárosi Főügyészségre”.

Az iratismertetés a BRFK Gyorskocsi utcai épületében szerdán volt. Szász Károly jogi képviselője megítélése szerint a rendőrség rendkívül alapos munkát végezett, az iratismertetés során több ezer oldalnyi iratot tártak elé. A bántalmazás tettese mellett nagy erőkkel kutattak a lehetséges felbujtók után, ám arra vonatkozóan nem került a hatóságok birtokába kellő számú bizonyíték – tette hozzá.

Futó Barnabás szerint a legtöbb adat még mindig arra utal, hogy Szász Károly bántalmazása az úgynevezett Pannonplast-üggyel lehet összefüggésben. Az ügyvéd korábban az MTI-nek elmondta: Szász Károly 2003. június 16-i bántalmazásának napján a testi sértéssel gyanúsított elkövető és a brókerbotrány első számú gyanúsítottja, Kulcsár Attila között több telefonbeszélgetés is lezajlott.

Szász Károly bántalmazása ügyében Kulcsár Attilát csak tanúként hallgatták meg. Szász Károlyt, aki 2003. június 16-i megveretésekor a PSZÁF elnöke volt, kerékpárbalesetet színlelve tartóztatta fel két férfi a fővárosban és olyan súlyosan bántalmazta, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Sokáig ismeretlen tettes ellen folyt a nyomozás, ám 2004. augusztusában a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetése bejelentette, hogy egy más bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban lévő nagykanizsai férfit gyanúsítanak Szász Károly bántalmazásával.

Szász Károly megverését követően, a betegágyán egy akkor készülő felügyeleti határozattal hozta összefüggésbe a személye elleni támadást. A PSZÁF akkor a Pannonplast-papírok megszerzésének visszásságairól készített jelentést, amelyben közpénzek felhasználását is valószínűsítették, és amelyet Szász Károly megveretése napján tettek közzé.

A Pannonplast-ügy PSZÁF-vizsgálatakor derült ki, hogy Kulcsár Attila, a K&H Equities befektetési tanácsadója külön ügyfélkörrel rendelkezett. Kulcsár Attilát azóta különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik