Belföld

Csütörtökön szavaznak a főváros büdzséjéről

Koalíciós egyezség eredményeként születhet meg csütörtökön a főváros idei 400 milliárd forintos költségvetése - jelentette be a főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

Demszky Gábor koalíciós vezetőtársaival tartott szerdai tájékoztatóján bejelentette azt is, hogy az új szemléletű költségvetés csütörtöki elfogadásával egyidejűleg 412 beruházás engedély- és célokmányát is jóváhagyják, s ezzel már márciusban megkezdődhet a feladatok megvalósítása.

A február közepén benyújtott mintegy 400 milliárd forintos büdzsé végösszege nem, belső szerkezete azonban 6,6 milliárd forinttal módosult a koalíciós egyeztetések során. Ebből 3,9 milliárddal többet költenek a működési, 2,7-et pedig a fejlesztési feladatokra. A politikai egyeztetés során a korábbi 9 százalékról 8,5 százalékra csökkent az önkormányzat költségvetésének ez évi működési eredménye.

A tervbe vett 48 milliárd forintos hitelfelvétel egy részét, 25 milliárd forintot év közbeni vagyon-, például részvényeladással kiválthatnak. Hozzátette, mivel a tervek szerint 2007-2008-ban fejlesztési boommal számolnak, korántsem mindegy a hitelállomány alakulása.

Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője kifejezte azt a reményét, hogy jövőre is hasonló módon meg tudnak majd egyezni a költségvetésről a szabad demokratákkal. Elmondta, hogy az általuk kiemelten kezelt célok, a fejlesztések, a köztisztaság és a közbiztonság plusz forrásai teljesültek. Példaként említette, hogy a közterület-felügyelet 250 millió forinttal több pénzt kap új munkatársak felvételére.

A politikus közölte, hogy a budapesti fejlesztések összehangolásáról egyeztetnek a kerületi szocialista polgármesterekkel, mivel a városrészeknek az éves költségvetése is összességében 400 milliárd forint.

Vajda Pál főpolgármester-helyettes úgy vélte, hogy a költségvetés gyors elfogadása biztosítékot jelent a szakmai feladatok, köztük a beruházások jó színvonalú teljesítésére. Kiemelte, hogy az utak felújítására a tavalyi 3,6 milliárd forintnak a dupláját költhetik. Ennek keretében május végétől mintegy 48 kilométer főutat teljesen felújítanak.

A tavalyinál már 40 ezerrel több, 120 ezer kátyú kijavítása kapcsán leszögezte, hogy május végére 500 alá szorítják a javításra váró kátyúk számát. “Kérjék rajtam számon, ha ez nem így lesz” – mondta. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik