Belföld

Az úthálózat-fejlesztés hajtja az építőipart

Az építőipari termelés 2004-ben 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi összeget. A növekedés legfőbb motorja az országos úthálózat-fejlesztés - derül ki a KSH közleményéből.

A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése a 2003-as visszaesés után 13,3 százalékkal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése pedig kismértékben, 0,9 százalékkal volt magasabb, mint 2003-ban. Míg a befejező építés az előző évi jelentős bővülés után 9,2 százalékkal visszaesett. Az épületek építése 3,7 százalékkal csökkent, ezzel szemben az egyéb építményeké dinamikusan, 21,9 százalékkal nőtt.

A termelés bővülésének forrása 2004-ben az elsősorban az úthálózat-fejlesztési munkákat végző nagy, legalább 300 főt foglalkoztató szervezetek termelésének 40 százalékos bővülése volt.

Kisebb mértékű emelkedés volt megfigyelhető az építőipari kis- és középvállalkozások körében is. A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 2004. decemberben 12 százalékkal emelkedett.

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek termelése a kismértékű visszaesést mutató nyugat- és dél-dunántúli székhelyű szervezetek kivételével valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben az észak-magyarországi és észak-alföldi székhelyű szervezetek termelése nőtt. Az építőipari vállalkozások az előző évi jelentős visszaesést követően 47,7 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések száma 3,3 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére kötötteké csaknem megduplázódott. A növekedés a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére kötött nagyértékű szerződésekből ered. A hó végi szerződésállomány összege pedig 97,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 26,3 százalékkal, az egyéb építményeké pedig 142,6 százalékkal volt magasabb, mint 2003-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik