Belföld

Traktorok a tereken – gazdademonstráció

Közel ezer traktor gyűlt össze a Felvonulási téren, ahonnan a gazdálkodók délben átgördültek a Kossuth térre. A kormány nem érti a dolgot, szerintük megvan a gazdák pénze. Az ellenzéket sejtik a megmozdulás mögött. Képgalériánk >>

Hétfőn éjfél körül megérkeztek Budapestre, a Felvonulási térre az ország minden részéből azok a gazdálkodók, akik erőgépeikkel vonultak a fővárosba demonstrálni. A Felvonulási téren – ahová a rendőrség a főváros körüli gyülekezőhelyekről valamennyi konvojt irányította – mintegy 800-900 erőgép sorakozott fel. A traktorok számát az MTI tudósítója becsülte meg, ugyanis a demonstráció szervezői pontos adatokkal nem tudtak szolgálni.

A Felvonulási téren mintegy 150-200 budapesti szimpatizáns várta a demonstráló gazdákat. Minden egyes konvoj érkezésekor a szimpatizánsok üdvrivalgásban törtek ki és zászlóikat lengették. Közülük voltak olyanok is, akik a gazdáknak meleg teával kedveskedtek. Az MTI-nek Bagi Béla, a demonstrációt szervező bizottság vezetője elmondta: a gazdálkodók érkezésüket követően elfoglalták szállásaikat, amelyeket sportcsarnokokban és más hasonló létesítményekben alakítottak ki. De akadtak olyanok is, akiket magánembereknél szállásoltak el.


Traktorok a tereken – gazdademonstráció 1

Délben nagygyűlés

Kedden – a traktoraikkal a fővárosba érkezők – a Felvonulási térről indultak 10-11 óra között a Kossuth térre, a Parlament elé az ott megtartandó gazda-nagygyűlésre. Hozzájuk csatlakoztak azok, akik kedden autóbuszokkal és személygépkocsikkal érkeznek a nagygyűlésre. Várható időtartamát Bagi Béla 1,5-2 órára becsülte.

A nagygyűléses agrárszakemberek és gazdálkodók mondják el véleményüket, utolsóként Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke beszél az egybegyűltekhez. Ezt követően a gazdák megbízottai petíciót kívánnak átadni a miniszterelnöknek és az agrártárca vezetőjének. A petíció tartalmáról Bagi Béla nem kívánt semmit elárulni az átadás előtt. A BRFK szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a gazdálkodók felvonulása minden rendbontás nélkül zajlott.







Hiller érti
A mezőgazdasági gazdálkodók támogatásait időben ki kellett volna fizetnie a kormányzatnak – jelentette ki kedden Hiller István, az MSZP elnöke. A pártelnök a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta: méltánytalannak tartja az “időpont-csúszást”, de biztos abban, hogy a gazdák támogatásait “belátható időn belül” kifizetik.
  “Biztos vagyok benne, hogy a gazdák által megkötött vagy (…) beadott pályázatok, amelyekre szerződés van, (…) tudom, hogy ezek belátható időn belül kifizetésre kerülnek. Ez nem menti azt, hogy időben nem kerültek kifizetésre” – mondta Hiller.
   

Nem értik egymást

A gazdák az ország majd minden részéről érkeztek a fővárosba a többnapos demonstrációra; a tüntetésre készülők azért elégedetlenek, mert még nem kapták meg a különböző támogatásokat. A kormány számára viszont nem teljesen világosak a tüntetők szándékai. Batiz András kormányszóvivő hétfőn délután kijelentette, hogy minden bizonnyal belpolitikai szándékok húzódnak meg a tüntetés mögött, hiszen az információi szerint a szervezésből több ellenzéki képviselő is kivette a részét. A szóvivő emellett kihangsúlyozta, hogy a törvényes határidőig megkapja az összes gazda az őt megillető területalapú támogatást.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 73 milliárd forintot oszt szét a kormány az érintettek között április 30-ig. Batiz szerint mostanra a 208 ezer regisztrált gazda közül 125 ezren kapták meg a támogatást. Problémát jelenthet azonban, hogy az igénylések jelentős részét nem megfelelő módon töltötték ki.


Traktorok a tereken – gazdademonstráció 10

Van pénz

A legnagyobb ellenzéki párt frakciójának szóvivője a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva az MTI-nek elmondta, hogy már tavaly is több százmilliárd forint átutalásával maradt adós a kormány. Halász János szerint a gazdák csak az uniós és nemzeti földalapú támogatásokat követelik, amelyeknek a kifizetését már tavaly le kellett volna zárnia a kormánynak. A szintén fideszes Lengyel Zoltán szerint a kormány tehetetlen és a tönk szélére juttatja gazdák tízezreit, mert késlekedik az uniós támogatások kifizetésével.

Az ellenzéki politikus szerint a nemzeti kiegészítő támogatásra egyetlen fillért sem tartalmaz az idei költségvetés. Németh Imre földművelésügyi miniszter cáfolta, hogy ne lenne pénz a költségvetésben, szerinte 159 milliárd forint szerepel ott az agrártámogatásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik