Belföld

Tovább nőhet a munkanélküliség Németországban

Németországban a munkanélküliek száma újabb rekordot dönthet februárban - vélik német nagybankok elemzői. Egyes vélemények szerint az 5,3 milliót is elérheti az állást keresők száma.

Becslésük szerint az állástalanok száma 160 000-170 000 ezerrel 5,2 millióra nőtt februárban. Ez 660 ezerrel több, mint egy éve. Az elmúlt tíz év átlagában februárban 25 ezerrel szokott nőni a munkanélküliek száma.

Németországban idén januárban lépte át első ízben a munkanélküliek száma az ötmilliót, az év elején 5,037 millióan voltak állás nélkül, 573 ezerrel többen, mint decemberben és 440 ezerrel többen, mint tavaly januárban. A munkanélküliség 12,1 százalékra nőtt a decemberi 10,8 százalékról.

Szakértők a munkanélküliek számának hirtelen, de nem váratlan megugrását részben azzal magyarázzák, hogy a kormány reformja nyomán a statisztikában megjelentek az eddig szociális segélyen élő munkaképes emberek.

A Gerhard Schröder vezette német szociáldemokrata-zöld kormány azt ígérte a 2002-es választási győzelme után, hogy 2005-re a felére csökkenti a munkanélküliek akkor 4 milliós számát.

A német gazdaság tavaly 1,6 százalékkal nőtt, erre az évre is 1,6 százalékos GDP-növekményre számít a kormány, a januárban csökkentett előrejelzése szerint. A kutatóintézetek többsége 0,8-1,3 százalék között várja a növekedést. Szakértők szerint a gazdasági növekedésnek Németországban meg kellene haladnia az évi 2 százalékot, ha javulást akarnak a munkapiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik