Belföld

Olajvezeték építéséről tárgyal Japán és Oroszország

Japán és orosz illetékesek tárgyalásokat folytattak a Bajkál-tó közelében fekvő Angarszkot a Nahodka melletti Perevozsnajával összekötő olajvezeték építéséről.

A megbeszélésekre több mint egy éves szünet után került sor, miután Oroszország decemberben ismételten felvetette az olajvezeték építését a Japán által javasolt Angarszk-Nahodka nyomvonalon. Kína azonban ettől eltérő nyomvonalra tett javaslatot, amely Angarszkot Daquing városával kötné össze. Az orosz és a japán fél a hétfői tárgyalásokon egyetértett abban, hogy az Angarszk-Nahodka olajvezeték a kínai olajszállítások biztosítására is alkalmas lenne.

A találkozón a japán természeti erőforrások- és energiaügyi hivatal, a Japan Bank for International Cooperation bank, az orosz ipari és energiaügyi minisztérium, valamint a Transneft olajvezeték üzemeltető és építő vállalat képviselői vettek részt. Japán a tanácskozáson bejelentette: pénzügyi segítséggel kívánja meggyorsítani a projekt kivitelezését.

A felek kelet-szibériai ásványbányászati együttműködésről, a projektek japán pénzügyi támogatásáról, valamint a csővezeték építésének környezetre gyakorolt hatásáról is eszmét cseréltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik