Belföld

Késhet az Antenna Hungária privatizációja

Az ÁPV Rt. az első félév végére ígérte az Antenna Hungária Rt. privatizációját, de piaci szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy nem sikerül tartani ezt a határidőt - írja a Napi Gazdaság.

A privatizációs folyamatot most a GVH által kezdeményett vizsgálat lassíthatja, amely azt kívánja feltárni, hogy a társaság nem állapítja-e meg tisztességtelenül azt a árat, amelyet az országos tévéműsorok földfelszíni műsorszórásáért, illetve műsorszétosztásáért kér.

A bejelentés a privatizációs folyamat szempontjából kifejezetten rosszkor jött. Nem valószínű ugyanis, hogy akad stratégiai befektető, amely ilyen bizonytalansági tényezővel együtt megvenné a céget.

A testületnél egyébként információink szerint a TV2 kereskedelmi televíziót működtető MTM-SBS Rt. kezdeményezte az eljárást tavaly novemberben, mivel álláspontja szerint az AH által alkalmazott műsorterjesztési díj ésszerűtlenül magas.

Szakértők szerint a helyzetet az is bonyolítja, hogy ugyan liberalizált piacról van szó, de nem csak a szolgáltatói oldalon nincs verseny – az AH monopóliuma az EU-csatlakozással megszűnt –, hanem a potenciális igénybevevők köre – a két kereskedelmi televízió mellett a királyi tévé – is erősen korlátozott piacot jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik