Belföld

Jelentősen gyengül a dollár

Kedden délután 1,3219 dollárig erősödött az euró, melyet több mint egy hónapja nem jegyeztek ilyen magasan. Soros szerint a dollár gyengeségét az olajbevételek euróra történő átcsoportosítása idézi elő.

Tőzsdenyitáskor az euró 1,3182 dollár volt – a hétfő reggeli 1,3073 dollár helyett – középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, 0,0115 dollárral drágább a hétfői későinél.

Az euró azt követően kezdett meredeken erősödni, és a dollár süllyedni, hogy a dél-koreai központi bank szándékának híre lejutott a piacokra: a bank devizatartalékait a dollár kárára kívánja változtatni, következésképp az európai pénz javára. A dél-koreai pénz, a von is több éves árfolyami csúcsot ért el kedden az amerikai pénzzel szemben.

A dollár újkeletű gyengüléséhez az elmúlt hónapokban hozzájárult a kínai és az orosz központi bank szándéka devizatartalékai összetételének módosításáról a dollár hátrányára. Mindezen törekvések az Egyesült Államok folyó fizetési mérlege deficitjének növekedéséhez vezetnek.

Soros György szerint a dollár gyengeségét az olajbevételek euróra történő átcsoportosítása idézi elő, ezért az olaj árának további dollár-denominált áremelkedése csak gyorsíthatja a leértékelődési folyamatot. Az amerikai befektető szerint a dollár árfolyamának gyengülése enyhítheti az amerikai folyó fizetési mérleg hiányát, ám egy bizonyos “billenési pont” után súlyos nemzetközi piaci válságot okozhat. Bár Soros nem számít a dollár árfolyamának további gyengülésére, de sorsát az olaj árának alakulásához köti.

A dollár mindannak ellenére gyengül, hogy a múlt héten az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője, Alan Greenspan további kamatemelések lehetőségéről beszélt. A szenátus bankbizottságában Greenspan azt mondta, hogy az amerikai gazdaság egészséges ütemben bővül és a kamatemelések ellenére az irányadó kamat továbbra is alacsony. Június óta a Fed hat alkalommal, egyenként 25 bázisponttal növelte az alapkamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik