Belföld

Idén kevesebb a felvételiző

A becsült adatok szerint idén mintegy 150 ezren jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, 17 ezerrel kevesebben mint egy évvel ezelőtt. Kétszintű érettségi vizsgára pedig több mint 111 ezren jelentkeztek.

A felvételézők számának csökkenését Magyar Bálint oktatási miniszter azzal magyarázta, hogy demográfiai apály van és azoknak a korosztályoknak, amelyek korábban kimaradtak, az elmúlt évek expanziója lehetőséget teremtett, hogy “intenzíven” bekapcsolódjanak a felsőoktatásba. Roberts Éva elmondta: a jelentkezési lapok feldolgozása várhatóan négy hetet vesz igénybe. A jelentkezők most is az utolsó pillanatra hagyták a lapok beadását, ugyanakkor úgy tűnik, “már nem sok lap van a postán”.

Elektronikus formában 8962-en jelentkeztek. Ez a 21-30 évesek körében volt a legnépszerűbb. Ezen adatok szerint 81 százalékuk alapképzésre, 11 százalékuk diplomás képzésre jelentkeztek. Nappali tagozatos képzést 59 százalék, levelező tagozatost 34 százaléka jelölt meg.

Több mint 111 ezer érettségiző


Kétszintű érettségi vizsgára eddig 111 728-an regisztráltatták részvételüket ám ez a szám a továbbiakban még nőhet, mivel a jelentkezések egy része még postán van – közölte Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatón.


A 111 728 jelentkező között legalább 15 ezren vannak olyanok, akik korábban érettségiztek, de most ismét letennék a matúrát, vagy ezért, mert a felvételihez szükséges, vagy mert javítani szeretnének.


A regisztrált jelentkezések közül eddig 104 555-t véglegesítettek, azaz nézték meg, hogy a diák jogszerűen jelentkezett-e az érettségire. Az eddig rögzített vizsgajelentkezések 485 304 tantárgyi vizsgát jelentenek.


Az iskolák számára az adminisztráció lezárásának – jelentkezések jogszerűségének ellenőrzése, a különböző mentességek kiadása, határozatba foglalása, hibajavítás, véglegesítés – és az összesítő jelentések beküldésének határideje március 1. Ezt követően lesznek végleges, illetve teljes körű tantárgyi adatok a kétszintű érettségiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik