Belföld

Bush békülne Európával

"Múló nézeteltérésnek" nevezte a transzatlanti szakadást Bush brüsszeli beszédében, amelyet hatalmas érdeklődés követett. Egyes kiszivárogtatások szerint uyganis a washingtoni vezetés azt a következő 4 éves ciklus programadásának szánta.

Bush elnök a várakozásoknak megfelelően békülékeny hangot ütött meg beszédében, amelyben Európa és Amerika közös értékeit és érdekeit, egymásra utaltságát hangsúlyozta. “Sem átmeneti vita, sem a kormányok közötti múló nézeteltérés, sem egyéb földi hatalom nem fog soha megosztani bennünket” – mondta. Bush szerint eljött az ideje annak, hogy a megállapodott demokráciák kézzelfogható politikai, gazdasági és biztonsági segítséget nyújtsanak a világ legújabb demokráciájának, Iraknak. A békejobb hatására az EU külügyminiszterei később egy kisebb, az iraki demokratikus intézményfejlesztési programot hagytak jóvá. Ma pedig a tervek szerint Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár jelenti majd be, hogy mind a 26 szövetséges támogatja az iraki erők kiképzését.

A hallgatóság később heves tapsviharba kezdett, amikor Bush Izraelről és a jövőbeli Palesztináról beszélt. “Mi a békét a béke kedvéért akarjuk megvalósítani Izrael és Palesztina között” – nyilatkozta. Az elnök ugyanakkor felszólította Szíriát, vessen véget Libanon megszállásának, szüntesse be a terrorista csoportoknak nyújtott támogatását, és erőteljesebben lépjen fel azon csoportok ellen, amelyek támogatják az Irakban tevékenykedő felforgató erőket. Bush továbbá nem volt hajlandó kizárni “egyetlen opciót” sem Irán esetében, és követelte Teherántól: tegyen le atomfegyver megszerzésére irányuló szándékáról, és szüntesse be terroristáknak nyújtott támogatását.

Bush tegnap este Jacques Chirac francia elnökkel vacsorázott. Ma rendkívüli NATO-csúcson vesz részt, majd az EU állam-, és kormányfőivel találkozik, ahol Ukrajna témáját Gyurcsány Ferenc kormányfő vezetheti fel. Végül az Európai Bizottsághoz látogat el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik