Belföld

Vizsgálják a DaimlerChrysler iráni szállítmányait

A német hatóságok vizsgálják a DaimlerChrysler azon szállítmányait, amely során kormányzati jóváhagyás nélkül katonai célokra is alkalmas teherautókat exportált Iránnak.

A német hatóságok vizsgálatokat folytatnak a DaimlerChrysler járműipari vállalatnál, miként kerülhetett sor – még 2003-ban, egy 2002-es szerződés alapján – kormányzati engedély nélkül 270 teherautójuk szállítására Iránnak mintegy 22 millió dollár értékben.
A német előírások szerint öt ország, köztük Irán számára az illetékes szövetségi ellenőrző hatóság jóváhagyásával lehet eladni olyan árucikkeket, berendezéseket, amelyek polgári mellett katonai célokra is felhasználhatók. A szóban forgó teherautók ilyenek voltak. Engedély nélküli szállításuknak súlyos következményei lehetnek, a járműgyártó nagy büntetést fizethet vagy felelőseire akár öt évig terjedő börtönbüntetés is várhat.

A teherautókat a DaimlerChrysler szaúdi összeszerelő cége (a német-amerikai cég annak negyedrészét tulajdonolja) szállította Iránba, a királyságban az iráni ügyletek nem engedélykötelesek. Most azt próbálják kideríteni, hogy a máskülönben egyszeri ügyletről a német vállalatnál kinek lehetett tudomása. A DaimlerChrysler németországi központja eddig azt állította, hogy nem tudtak annak idején az ügyletről, csak utólag értesültek róla. A szállítás célállomásául akkor Szaúd-Arábiát tüntették fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik