Belföld

Soros nem számít a dollár további gyengülésére

A drága olaj gyengíti a dollárt - állítja Soros György, aki nem számít árfolyam további gyengülésére.

A dollár gyengeségét az olajbevételek euróra történő átcsoportosítása idézi elő, ezért az olaj árának további dollár-denominált áremelkedése csak gyorsíthatja a leértékelődési folyamatot – állította Soros, egy dzsiddai gazdasági fórumon elhangzott beszédében.


Az amerikai befektető szerint a dollár árfolyamának gyengülése enyhítheti az amerikai folyó fizetési mérleg hiányát, ám egy bizonyos “billenési pont” után súlyos nemzetközi piaci válságot okozhat. Bár Soros nem számít a dollár árfolyamának további gyengülésére, de sorsát az olaj árának alakulásához köti.


“Minél magasabbra megy az olaj ára annál több tételt helyeznek át euróba, azaz a drága olaj gyengíti a dollárt. Igaz, ez csak egyetlen tényező a függvényben, de létező kapcsolatot képvisel.” – mondta Soros. A szakember szerint az amerikai folyó fizetési mérleg hiánya a dollár jelenlegi árfolyamán is finanszírozható. “Vannak készséges dollár felhalmozó országok, főként az ázsiai exportőrök körében.”

Az amerikai folyó fizetési mérleg hiánya meghaladja a GDP öt százalékát, még a dollár három éve tartó árfolyam esése ellenére is. A dollár azonban az idén mintha összeszedte volna magát. Az euró ellenében 3,6 százalékkal, a jen ellenében pedig három százalékkal erősödött az év eleje óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik