Belföld

Megkétszerezte profitját a CIB Bank

A CIB Bank Rt. az auditált, konszolidált, nemzetközi (IFRS) kimutatások szerint 2004-ben 18,709 milliárd forint adózott profitot ért el, ami csaknem kétszerese az előző évi 9,746 milliárd forintnak.

A hitelintézet vezérigazgatói, Farkas Ádám és Karvalits Ferenc hétfői sajtótájékoztatójukon kiderült, hogy a bank IFRS szerinti adózott nyeresége 1,51 milliárd forinttal nagyobb a gyorsjelentésben közzétett, magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerint kimutatott 17,189 milliárd forintos konszolidált adózott nyereségnél.

A hitelintézet 2005-re 15-16 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget tervez. A pénzügyi szervezetekre kivetett különadó az idén milliárdos eredményrontó tétel lesz csoportszinten.

A CIB Bank vezetése a fejlesztések miatt az előző évihez hasonló, szolid osztalékjavaslatot terjeszt a részvényes elé a márciusi közgyűlésen – mondta Farkas Ádám. A bank tavaly 2,5 milliárd forint – a jegyzett tőkére vetítve mintegy 10 százalék – osztalékot fizetett.

Farkas Ádám az üzleti tevékenységet elemezve elmondta: a bankcsoport nettó hitelállománya tavaly 15,7 százalékkal bővült és 2004 végén megközelítette a 979,3 milliárd forintot. Ezen belül a vállalati hitelek 5,4, a lakosságiak 84, a lízingfinanszírozás 31,3 százalékkal bővült. A vállalati üzletágban a projektfinanszírozás, a lakosságiban pedig a lakáshitelezés volt a húzóágazat.


Az ügyfélbetétek állománya 8,1 százalékkal, 596,12 milliárd forintra bővült, ezen belül a lakossági források 30,1 százalékkal nőttek, míg a vállalati betétek 1,5 százalékkal megfogyatkoztak. Az idén kiemelt szerepet kap a vállalati megtakarítások bővítése.


Sikeres évet zártak a leányvállalatok is. A CIB Alapkezelő Rt. által kezelt vagyon 66,32 százalékkal, 84,875 milliárd forintra bővült, amiben jelentős szerepe volt az Aranykor Nyugdíjpénztárral létrejött stratégiai együttműködésnek.


A CIB Lízing csoport megtartotta piacvezető pozícióját, a tőkekihelyezést illetően 16,6 százalékos részesedéssel. A lízingcégek által kihelyezett tőke állománya 14,5 százalékkal bővült, s 2004 végén elérte a 143,6 milliárd forintot, az aktív szerződések száma 33,4 százalékkal, közel 149 ezerre emelkedett. A CIB Lízing csoport tavaly 4,286 milliárd forint adózott nyereséget könyvelt el, 17,7 százalékkal többet az előző évinél.


A 2003 végén megvásárolt, s 2004 eleje óta irányított CIB Faktor már az első évben 357 millió forint adózott nyereséggel járult hozzá a csoport eredményességéhez. A CIB szeretné piacvezető faktorcéggé fejleszteni, ezért a társaság a jövőben megkülönböztetett figyelmet kap – mondta Farkas Ádám.


A vezérigazgató kiemelte továbbá: a bankcsoporthoz tavaly közel 100 ezer új ügyfél csatlakozott, így számuk – a lízingszolgáltatásokat igénybe vevőkkel együtt – 2004 végén meghaladta a 371 ezret. Az internetes ügyfélszám 68 százalékkal, közel 54 ezerre emelkedett.


Az idén a bank szeretné elérni, hogy az üzleti tevékenységből származó bevételek aránya kiegyenlítettebb legyen, így a lakosságiból származó bevételeké nőjön.


Farkas Ádám szerint a vállalati üzletágban a növekedés motorja továbbra is a strukturált finanszírozás , a kkv-k hitelezése és a faktoring lesz. A lízing továbbra is húzóerő lesz, a tavalyi dinamika azonban a bank szerint nem ismétlődhet meg.


A piaci részesedés a tervek szerint a vállalati és lakossági területen is 0,5-1 százalékkal bővül. A CIB 2004 végén 59 fiókos hálózata 2005 végén már 78 tagú lesz. A hitelintézet az idén 5,5 milliárd forintos teljes beruházási költséggel kalkulál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik