Belföld

Ingusföld: öngyilkos lett a sarokba szorított al-Kaida-vezér

Felrobbantotta magát az al-Kaida terrorszervezet egyik észak-kaukázusi vezetője, miután orosz kommandósok és titkos ügynökök bekerítették.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztályának vezetője, Szergej Ignatcsenko elmondta, hogy a dél-oroszországi Ingusföld egyik településén bukkantak rá a kuvaiti születésű Abu Dzejt és két cinkosa nyomára. Az orosz kommandósok és titkos ügynökök körülfogták a házat, amelyben a gyanúsítottak rejtőztek, és tűzpárbajban megölték Abu Dzejt két segítőjét. Maga a terrorista vezér a ház alatti bunkerben rejtőzött, és felrobbantotta magát, amikor rátaláltak az ügynökök.

A Kis Omar és a Kuvaiti Abu-Omar fedőnéven ismert arab zsoldos az al-Kaida afganisztáni táboraiban kapott terrorista kiképzést. Ezt követően küldték Boszniába, ahol számos terrorakciót hajtott végre.

Az al-Kaida vezetése Boszniából Csecsenföldre küldte tovább, ahol közvetlenül Abu Havsz, az al-Kaida észak-kaukázusi parancsnoka alá tartozott. Abu Dzejt volt az al-Kaida ingusföldi “főképviselője”, így ő osztotta szét az ide érkezett pénzeket. Részt vett az Ingusföldön tavaly nyáron végrehajtott kiterjedt terrortámadás előkészítésében és végrehajtásában, valamint a szeptemberi beszlani iskolafoglalás kitervelésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik