Belföld

Hazánkban is komoly veszélyt jelent a légszennyezés

Az Európai Bizottság szakértői által összeállított tanulmány szerint a kontinensen évente mintegy 310 000 esetben okoz korai halált a légszennyezés. A BBC online cikke szerint Magyarország is az erősen veszélyeztetett térségek közé tartozik.

A légszennyezés az unión belül átlagosan kilenc hónappal csökkenti a várható élettartamot. A szakértők szerint az ilyen halálesetek jelentős részét meg lehetne előzni, amennyiben az érintett államok vezetői a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését célzó rendelkezéseket foganatosítanának.

A statisztikák azt mutatják, hogy az átlagos európai ember évente mintegy fél napot szabadságon van az ehhez kapcsolható betegségei miatt. Ez mintegy 80 milliárd eurós bevételkiesést jelent a kontinens gazdaságának.

Az egészségre a legnagyobb veszélyt azok az apró részecskék jelentik, amelyek a légzőszervekbe, vagy akár egyenesen a véráramba is bekerülhetnek. A tanulmány szerint a Benelux térségben, Észak-Olaszországban, az új tagállamok közül hazánkban, illetve Lengyelországban a legkritikusabb a helyzet.

Az Európai Bizottság a tervek szerint májusban fogad el egy új stratégiát a légszennyezésre vonatkozóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik