Belföld

Generikus gyógyszergyárakat vesz a Novartis

A Novartis 5,65 milliárd euróért felvásárolja a német Hexal AG generikus gyógyszergyárat, amely második a német generikus piacon és az amerikai Ein Labs. Inc., amerikai gyártó 67,7 százalékát.

A cég a felvásárlással a generikus gyártók közt igyekszik megelőzni a generikus – lejárt szabadalmú, utángyártott – termékek versenyét, amely örökösen fenyegeti a világ vezető, újító gyógyszergyárait.

Az Eon Labs a Hexal stratégiai partnere, és a most felvásárlandó része ugyancsak a Hexalt birtokló Strüngmann-család tulajdonában van.

A felvásárlással a Novartis a világ legnagyobb generikus gyógyszergyára is lesz egyszermsmind – közölték a vállalatnál hétfőn. Az új szerzeményeket a Novartis Sandoz részlegébe olvasztják be, amely így több mint 600 hatóanyaggal rendelkezik majd.

A Novartis később a mostani áron, részvényenként 31 dollárért, ajánlatot tesz az Eon Labs többi részvényére is. Ez 25 százalékos felárat tartalmaz a részvény tőzsdei spekulációk előtti utolsó árához képest. Az ügyletet a második félévben zárják, és három éven belül évi 200 millió dollárnak megfelelő megtakarítást várnak tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik