Belföld

8,25 százalékra csökkentette a kamatot a jegybank

A várakozásokat némileg meghaladva, 0,75 bázisponttal 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a jegybank. A kamatmeghatározó testület a vártnál kedvezőbb inflációs adatokkal indolkolta a döntést.

A Monetáris Tanács 2005. február 21-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2005. február 22-i hatállyal 9,00 százalékról 75 bázisponttal 8,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat – közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank.


A testület úgy ítélte meg, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb biztonsággal érhetőek el a 2005, illetve 2006 végére kitűzött inflációs célok – áll a Monetáris Tanács közleményében.


Az elmúlt hónapokban az infláció szempontjából alapvetően kedvező folyamatok bontakoztak ki, amelyek hosszabb távon is elősegíthetik az inflációs célok elérését – indokolta a döntését a testület. Egyben megállapította, hogy a korábban kibontakozó trendet megerősítve az infláció a várakozásoknál is gyorsabban csökkent.


Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2005. március 19-én, szombaton 14 órakor jelenik meg a jegybank honlapján.


Elemzők az inflációs adat múlt heti megjelenéséig egyöntetűen ötven bázispontos kamatvágást valószínűsítettek, ám ezt követően már bátrabb lépést vártak a Monetáris Tanácstól. Piaci elemzők ekkor már úgy nyilatkoztak, hogy csak egy 50 bázispontosnál erősebb lépés vezethet érezhető árfolyamgyengüléshez.


Az igen kedvező inflációs adat megjelenését követően ugyanis már a 240 forintos euróárfolyam alá is történtek opciós kötések a honi devizapiacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik