Belföld

Ukrajna 2007-ben elkezdené a csatlakozási tárgyalásokat

Ukrajna nem éri be az Európai Unióhoz való közeledéssel, hanem 2007-ben meg akarják kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat - jelentette ki Viktor Juscsenko államfő.

Juscsenko nem a csatlakozás dátumára akar összpontosítani a négy nap múlva esedékes brüsszeli tárgyalásain, hanem olyan hivatalos folyamat megnyitására tesz javaslatot, amely elvezet a csatlakozáshoz – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek. Hozzátette: azért nem veti fel a csatlakozás idejének kérdését Brüsszelben, mert tisztában van vele, hogy az időpont nem az Unión, hanem Ukrajnán múlik. Azon, hogy milyen hamar tud felemelkedni az ország az EU-csatlakozáshoz szabott követelmények szintjére.

Juscsenko fontosnak tartja, hogy az EU-Ukrajna akcióterv, amelyet Brüsszelbe érkezésének napján írnak alá, visszafordíthatatlanul elindítsa az utat Ukrajna európai integrációja előtt. Az ukrán államfő tervei szerint ugyanis az akcióterv tartalmazni fog egy olyan “fontos záradékot”, amely értelmében 2007-ben megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna EU-csatlakozásáról.

Az ukrán csatlakozási tárgyalások a Törökország esetében elfogadott folyamat mintáját követnék – tette hozzá Juscsnko. Törökországnak ugyanis nyílt végű tárgyalásokat ajánlott fel az unió, amely szerint nem kötik ki azok befejezésének idejét, az unió pedig nem garantálja, hogy a tárgyalások Törökország felvételével végződnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik