Belföld

Útfejlesztés és turisztika a ROP eddigi nyertese

Az Európai Unió társfinanszírozásával az Európa Terv keretében megvalósuló Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) 2004-2006 közötti időszakára rendelkezésre álló keretének 25 százalékára rendelkeznek érvényes szerződéssel az első nyertes pályázók.

A magyarországi régiók kiegyensúlyozott területi fejlődését célzó ROP pályázati kiírásaira és a központi programokra mintegy 107 milliárd forint összegű támogatás áll rendelkezésre 2004-2006 között. Az összetett, esetenként több regionális szereplő érdekének összehangolását igénylő projektekre 1379 pályázatot nyújtottak be a pályázó önkormányzatok, intézmények és szervezetek 2004-ben. A formai és jogosultsági értékelés után 757 db pályázatot fogadtak be a régiók, a mostanra leszerződött projektek száma pedig 59.

Ennek nyomán országosan 8 turisztikai, 22 útfejlesztési, 8 város-rehabilitációs, 13 alapfokú oktatási intézmény-fejlesztési beruházás, 5 képzési és foglalkoztatási, valamint 3 képzést célzó, úgynevezett központi program megvalósítása kezdődött el mintegy 25 milliárd Ft értékben.

A 2006-ig tartó program pénzeszközeit a pályázónak a szerződéskötéstől számított két éven belül kell felhasználniuk – ennyi ugyanis a projektek maximális megvalósítási és pénzügyi elszámolási ideje. Azok a pályázók tehát, akikkel 2005-ben köttetik szerződés, 2007-ig használhatják fel a támogatást, a 2006-ban szerződők pedig 2008-ig. Emiatt biztosan állíthatjuk, hogy a programban rendelkezésre álló teljes forrást Magyarország fel fogja használni, amelyet a program kiírásaira beadott pályázatok száma is alátámaszt.

Pályázható és újra kiírásra kerülő ROP pályázatok

A „3.3 Felsőoktatási intézmények és helyi szereplők együttműködésének erősítése” c. pályázati ablak nyitott, így erre folyamatosan, a „3.2 A helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatása” c. intézkedésre pedig 2005. március 2-ig várják a Regionális Fejlesztési Ügynökségek a pályázatokat.
A felfüggesztett pályázatok újbóli kiírása attól függ, hogy a jelenlegi beadott és támogatásra javasolt pályázatok mennyi forrást kötnek le a régiós keretekből. A ROP Monitoring Bizottsága ezzel kapcsolatosan hamarosan kialakítja álláspontját, hogy szükséges és lehetséges-e forrás-átcsoportosítás a programon belül. Az IH folyamatosan keresi annak lehetőségét, hogy a szakmailag támogatható, de forráshiány miatt tartaléklistára került ROP pályázatok finanszírozása milyen egyéb forrásból oldható meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik