Belföld

Számvevőszéki kifogások az új APEH-elnökkel szemben

Elősorban Szikora János makrogazdasági ismereteivel valamint a jelölt szakmai tekintélyével kapcsolatban fogalmazta meg kétségeit Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke.

A számvevőszék elnöke szerint a pénzügyminiszter APEH elnökjelöltje nem felel meg az elvásároknak – írja a pénteki Népszabadság. Kovács Árpád nem látja biztosítottnak az Állami Számvevőszék, hogy Szikora János megfelel azoknak a követelményeknek, melyeket a pénzügyminiszter az APEH elnökével szemben támaszt – olvasható a lapban.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Szikora János, APEH elnökjelölt személyes találkozója után a számvevőszék levelet juttatott el a PM-be, melyből informácók szerint az derül ki, hogy az elnökjelölt nem felel meg a pénzügyminiszter által elvárt követelményekenek.


Számvevőszéki kifogások az új APEH-elnökkel szemben 1

Szikora János

Az ÁSZ elnöke által hangoztatott fenntartások a jelölt makrogazdasági ismereteire vonatkoztak, illetve kétségeket az irányban, hogy Szikora János kiemelkedő szakmai tekintéllyel rendelkező vezető – mondta Pichler Ferenc az MTI-nek.

A kabinetfőnök hangsúlyozta, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöki posztjára a minisztérium gyakorlati embert keresett, aki jól ismeri az APEH szervezeti problémáit. A pénzügyminiszter véleménye szerint Szikora János megfelel ennek az elvárásnak.








Életrajz

Szikora János 1955-ben született Nagykállón, 1980-ban végezte el a József Attila Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karát, majd okleveles közgazdászként a közgazdaságtudományi egyetemet Budapesten, és utóbb a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát is. Jogi szakvizsgát tett adótanácsadó és okleveles könyvvizsgáló.Szikora János 1988-tól az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adófelügyelőségén, illetve igazgatóságán dolgozott. Az ellenőrzés területén tevékenykedett, végigjárva a ranglétrán szinte minden posztot. 1999-től 2003-ig egyéni ügyvédként társasági jogi, gazdasági jogi ügyekkel foglalkozott Nyíregyházán, majd 2003-tól visszatérve az APEH-hez, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóság igazgatója.

Kocs Árpád az Állami Számvevőszék elnöke az MTI megkeresésére a levélről nem kívánt nyilatkozni, mert – fogalmazott – az “a pénzügyminiszter illetve a költségvetési bizottság tulajdona”. Hangsúlyozta, hogy az adóhivatal elnökének kinevezése a pénzügyminiszter felelőssége, az ÁSZ-nak nincs vétójoga az ügyben, törvényi kötelezettsége csupán az előzetes véleményezés.


Kiemelte, hogy törvényi kívánalom az APEH elnökével szemben, hogy széles körű makrogazdaság ismeretekkel rendelkezzen, be tudja illeszteni az adóhatóság munkáját az államháztartás összefüggésrendszerébe.


Hangsúlyozta azt is, hogy bár a pénzügyminiszter a kinevezési szándékáról korrekt módon tájékoztatta a számvevőszéket, az ÁSZ-nak nem volt lehetősége széleskörű előzetes informális konzultációkra ez ügyben. “A jelölés még aznap megjelent a sajtóban” – tette hozzá. A vélemény természetesen az ÁSZ szakmai vezetésének véleménye, s azzal megismerkedett a jelölt is személyes találkozónkon – tette hozzá Kovács Árpád.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik