Belföld

Irán kiáll Észak-Korea mellett

Teherán a támogatásáról biztosította az Egyesült Államok erős nyomása alá került Phenjant - jelentette pénteken a hivatalos észak-koreai hírügynökség.

“Irán támogatja Észak-Korea kormányát és népét az ország békéjének és biztonságának megóvásában” – idézte a KCNA Mohammed Hatami iráni elnököt.


A jelentés szerint Hatami Észak-Korea teheráni nagykövetének mondta e szavakat, válaszul egy korábbi észak-koreai üzenetre, amelyben Phenjan a szolidaritásáról biztosította az Egyesült Államokkal éles vitába bonyolódott Iránt. Washington mindkét országtól atomfegyverprogramjának beszüntetését követeli. Észak-Korea február 10-én hivatalosan bejelentette, hogy atomfegyver birtokában van.

Irán viszont tagadja, hogy atomprogramja nukleáris fegyverek előállítását is célozná. Phenjan azt állítja, hogy önvédelmi célból, az Egyesült Államok egyre ellenségesebb magatartása miatt van szüksége atomfegyverekre. George Bush amerikai elnök a “gonosz tengelyéhez” sorolta egy korábbi beszédében ezt a két országot.

Rajtuk kívül még Irakot sorolta oda, amely akkor még Szaddám Huszein előző elnök irányítása alatt állt. Időközben az amerikai haderő brit és ausztráliai támogatással legyőzte Irakot a 2003 tavaszán megvívott háborúban, és megdöntötte Szaddám Huszein uralmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik