Belföld

Hamarosan tiltólistára kerül az amalgám

Hamarosan tilos lesz a fogorvosoknak amalgámot használni a fogtöméshez, kivonják a forgalomból a higanyos hőmérőket, míniumos festékeket - olvasható a Magyar Hírlapban.

Harcot hirdetett az Európai Unió az egészség- és környezetkárosító higany ellen. Az ENSZ környezetvédelmi programjának márciusi miniszteri értekezletén is foglalkoznak a témával, várhatóan egyezményt írnak alá a higany alkalmazásának korlátozásáról.

Nálunk is napirenden szerepel a higanyt tartalmazó eszközök, eljárások visszaszorítása – mondta Kozák Kristóf, a környezetvédelmi minisztérium szakértője. A legtöbbet talán a fogászatban, az amalgámtömésekhez használnak. A higanyt tartalmazó ötvözet nem a páciensekre jelent veszélyt, hanem elsősorban a fogtechnikusokra, illetve a keveréket összeállító asszisztensekre.

Nehezebbnek és költségesebbnek ígérkezik a higanyos hőmérők, vérnyomásmérők pótlása. Ezekből is árulnak már alternatív eszközöket, csakhogy jóval drágábban. Míg egy hagyományos higanyos lázmérő körülbelül 250 forintba kerül, egy digitális legalább ezerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik