Belföld

Rendeződik az EU kereskedelmi kapcsolata Romániával

Az Európai Parlament a jövő heti strasbourgi plenáris ülés napirendtervezetét kiegészítette azzal, hogy megerősítik az EU és Románia társulási szerződésének módosítását. A lépés jórészt három magyar EP képviselő levelének köszönhető.

Schöpflin György (Fidesz-MPSZ), Szent-Iványi István (SZDSZ) és Tabajdi Csaba (MSZP) levelében arra kérte Josep Borell Fontellesn EP-elnököt, hogy a parlament a lehető leghamarabb vegye napirendjére az ügy tárgyalását. Megítélésük szerint a jelenlegi állapot komoly veszteségeket okoz a Romániában érdekeltségekkel rendelkező magyar exportőröknek, s az átalakítás további késedelmével Magyarország elveszítheti korábban Romániában kiépített jó pozícióit. Az Európai Parlament előreláthatóan február 22-én szavaz az ügyben.

Magyarország és Románia 2004. május 1-ig, vagyis a magyar EU-csatlakozásig a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Egyezmény (CEFTA) keretében kedvezményes feltételekkel bonyolíthatta egymás közötti áruforgalmát. Magyarország EU-tagsága azonban szükségessé tette az egyezmény felmondását. A csatlakozás után egyrészt életbe lépett az EU és Románia között megkötött társulási szerződés, másrészt azt Magyarország belépését követően módosították, hogy az egyrészt kiterjedjen Magyarországra, másrészt tartalmazza a CEFTA magyar szempontból előnyös elemeit. A módosított szerződés hatályba lépéséhez azonban az Európai Parlament hozzájárulására is szükség van.

Jelenleg azonban CEFTA kedvezményes rendszere már nem, a társulási megállapodás kedvezményes rendszere pedig még nem vonatkozik Magyarország és Románia kereskedelmi kapcsolataira. A megegyezés hiánya pedig már a tavalyi kivitelnek is mérhető veszteségeket okozott, ami – elsősorban a mezőgazdasági termékeket sújtva – elérte az 50 millió eurót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik