Belföld

Negroponte lesz a szuper-hírszerzési igazgató

John Negropontét nevezte ki George W. Bush a hírszerzési igazgatói posztra. Az Egyesült Államok történetében elsőként a hivatalt a jelenlegi iraki nagykövet fogja betölteni – tudósít a BBC.

John Negroponte lesz az Egyesült Államok hírszerző szervezeteinek a munkáját összehangoló nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) – írja a BBC.


A poszt létrehozásáról a 9/11-es terrorcselekményeket vizsgáló bizottság döntött, amely komoly hiányosságnak tartotta egy koordináló poszt hiányát. Vizsgálatuk szerint a szeptemberi merényletekhez hasonló támadások elkerülhetők, ha a különböző titkosszolgálatok eredményeiket megosszák. Negroponte hivatalba lépése után ezért összesen 15 különböző hírszerző ügynökség munkájába nyerhet majd betekintést és beleszólást.

Bush a kinevezéskor reményének adott hangot, hogy a poszt betöltése egy újabb fontos állomás a terrorizmus ellen folytatott harcnak. “Ha megállítjuk a terroristákat, mielőtt azok akcióikat elkövetik, akkor biztosak lehetünk majd abban, hogy titkosszolgálataink egy egységes egészként működnek” – mondta Bush.


Negroponte 65 éves, diplomata, június óta az Egyesült Államok bagdadi nagykövete, míg korábban ENSZ-nagyköveteként dolgozott New Yorkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik