Belföld

Már Kína a legnagyobb fogyasztó

Egy friss felmérés szerint a kínaiak többet használnak fel gabonából, illetve búzából, de szénből és acélból is, mint az amerikaiak.

Az amerikai Earth Policy Institute felmérése szerint Kína megelőzte az Egyesült Államokat az alapvető mezőgazdasági és ipari termékek fogyasztásában.


Kínában az elmúlt évben 64 millió tonna húst fogyasztottak el, míg az Egyesült Államokban csak 38 millió tonna fogyott. 2003-ban a keleti országban 258 millió tonna acélt használtak fel, míg a konkurens országban ez az összeg mindössze 104 millió volt. A személyi-számítógépek száma 28 hónaponként megduplázódik Kínában.


Jelenleg az ország gazdasága a hatodik legnagyobb a világon, ám olyan gyorsan növekszik, amire a legtöbb szakember korábban gondolni sem mert.

Nyersolaj felhasználásban még az Egyesült Államok vezet Kína előtt, gépkocsiból pedig az Egyesült Államokban 2004-ben még mintegy tízszer annyi futott, mint Kínában. Kína viszont már magasan vezetett a múlt év végén az USA előtt televíziók, mobil telefonok vagy hűtőgépek “fogyasztásában”.


Az amerikai intézet elnöke szerint Kína újabb mérföldkőhöz érkezett a világ első számú gazdasági hatalma címhez vezető úton.

A gyors fejlődés azonban egyre inkább próbára teszi az ország természetes adottságait. Az egyre komolyabbá váló helyi lég- és vízszennyezés mellett lassan világméretű problémát is okozhat a gyorsan zakatoló gazdaság. A szennyezést csak tetőzi a rengeteg illegálisan kivágott fatermék, amelyeket Indonéziában vágnak ki és csempésznek be az országba, hogy ott azt a gyárakban elégessék.


A becslések szerint így évente egy Svájcnak megfelelő területet csupaszítanak le az Indonéz-félszigeten. A légtérbe jutott égéstermékeknek köszönhetően mára a kínai városok 60 százalékában súlyosnak mondható a légszennyezettség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik