Belföld

Lemarad Magyarország az információs sztrádán

Az EU új tagállamai között Magyarországon a legkevésbé elterjedt az internethasználat, és a régiek közül is csak Görögországot és Portugáliát előzzük meg – derül ki egy most közzétett bizottsági jelentésből.

A magyaroknak mindössze 25 százaléka használja az internetet, ennél alacsonyabb ráta nincs az új tagállamok között. A Bizottságnak a digitális szakadékról szóló friss tanulmányából. A felmérés hitelességét rontja, hogy főleg egy 2003. júliusi Eurobarometer-tanulmány adataira támaszkodik. 


Azonban a tanulmányból kiolvasható, hogy a magyarországinál a régi tagállamok közül is csak Portugáliában és Görögországban rosszabb a helyzet (a teljes népesség 22 illetve 21 százaléka használja az internetet ezekben az országokban). Uniós átlagban a lakosság 41 százaléka internetezik. A legmagasabb rátával az új tagok között Szlovénia (42 százalék) és Észtország (44 százalék) büszkélkedhet, a régi tagállamok között pedig Svédország (72 százalék), Dánia (71 százalék) és Hollandia (65 százalék).

Nő a digitális szakadék


A digitális szakadék tehát igen nagy az országok között, de a különböző társadalmi csoportok esetében valamelyest javuló tendenciát vél felfedezni a bizottsági tanulmány. A virtuális forradalomban korábban lemaradó nők körében ugyanis az elmúlt három évben gyorsabban terjedt az internethasználat, mint a férfiaknál, s az 55 évnél idősebbek is megkezdték felzárkózásukat a hálózatra való kapcsolódást illetően. Igaz, az alacsonyan képzettek és a csekély jövedelemmel rendelkezők körében továbbra is óriási a lemaradás a társadalom más rétegeihez képest.



Lemarad Magyarország az információs sztrádán 1

A jövő; Foto: MTI


Ezért továbbra is komoly erőfeszítésekre van szükség a digitális szakadék szűkítését illetően – figyelmeztet a bizottsági tanulmány. Hatékony cselekvés nélkül Brüsszel szerint Európa még polarizáltabbá válik e téren. Főleg a helyi kezdeményezések felkarolásában lát fantáziát ebből a szempontból a Bizottság, példaként állítva Róma városa és a Microsoft együttműködését az időskori magány leküzdésére a világhálóra való csatlakozás támogatásával.


Rosszabb is lehetne


A helyzet nem ennyire rossz, ugyanis egy a bizottsági tanulmánnyal szemben idén készített hazai felmérés szerint 2004 második és harmadik negyedévére a 15 évnél idősebb lakosság körében átlépte a 30 százalékos küszöböt (31 százalék) az internet-hozzáféréssel rendelkezők száma. A Nemzeti MédiaAnalízis és a Magyar Online Monitor legújabb adataiból az is kiderül, hogy Magyarországon 2 millió 608 ezerre nőtt az internet-hozzáféréssel rendelkezők száma, ami 31 százalékos internet-penetrációt jelent a 15 évnél idősebb lakosság körében. 2004 első félévében ez az arány 30 százalék alatt volt – öt százalékponttal magasabb a bizottsági felmérésben jelzettnél.


A 2002-es adatokhoz képest 2004 harmadik félévére már 1 millióval több embernek volt fizikai lehetősége az internet használatára. Azoknak a száma, akik havonta legalább egyszer interneteznek 1 millió 798 ezer, ez a szám az előző év hasonló időszakához képest 300 ezerrel nőtt, jelenleg a felnőtt népesség 21 százaléka tartozik ide.


A Központi Statisztikai Hivatal december elején megjelent gyorsjelenetése szerint 2004 szeptemberében az otthoni internet-előfizetések száma meghaladta a 675 ezret, ami 3,5 százalékkal volt több a három hónappal korábbi, és 13 százalékkal a 2003 harmadik negyedév végi értéknél. Az előfizetések számának növekedési üteme (3,5 százalék) azonban jelentősen elmaradt az előző év azonos időszakában mért (11,4 százalék) növekedési ütemtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik