Belföld

Lemarad Magyarország az információs sztrádán

Az EU új tagállamai között Magyarországon a legkevésbé elterjedt az internethasználat, és a régiek közül is csak Görögországot és Portugáliát előzzük meg – derül ki egy most közzétett bizottsági jelentésből.

A magyaroknak mindössze 25 százaléka használja az internetet, ennél alacsonyabb ráta nincs az új tagállamok között. A Bizottságnak a digitális szakadékról szóló friss tanulmányából. A felmérés hitelességét rontja, hogy főleg egy 2003. júliusi Eurobarometer-tanulmány adataira támaszkodik. 


Azonban a tanulmányból kiolvasható, hogy a magyarországinál a régi tagállamok közül is csak Portugáliában és Görögországban rosszabb a helyzet (a teljes népesség 22 illetve 21 százaléka használja az internetet ezekben az országokban). Uniós átlagban a lakosság 41 százaléka internetezik. A legmagasabb rátával az új tagok között Szlovénia (42 százalék) és Észtország (44 százalék) büszkélkedhet, a régi tagállamok között pedig Svédország (72 százalék), Dánia (71 százalék) és Hollandia (65 százalék).

Nő a digitális szakadék


A digitális szakadék tehát igen nagy az országok között, de a különböző társadalmi csoportok esetében valamelyest javuló tendenciát vél felfedezni a bizottsági tanulmány. A virtuális forradalomban korábban lemaradó nők körében ugyanis az elmúlt három évben gyorsabban terjedt az internethasználat, mint a férfiaknál, s az 55 évnél idősebbek is megkezdték felzárkózásukat a hálózatra való kapcsolódást illetően. Igaz, az alacsonyan képzettek és a csekély jövedelemmel rendelkezők körében továbbra is óriási a lemaradás a társadalom más rétegeihez képest.Lemarad Magyarország az információs sztrádán 1

A jövő; Foto: MTI


Ezért továbbra is komoly erőfeszítésekre van szükség a digitális szakadék szűkítését illetően – figyelmeztet a bizottsági tanulmány. Hatékony cselekvés nélkül Brüsszel szerint Európa még polarizáltabbá válik e téren. Főleg a helyi kezdeményezések felkarolásában lát fantáziát ebből a szempontból a Bizottság, példaként állítva Róma városa és a Microsoft együttműködését az időskori magány leküzdésére a világhálóra való csatlakozás támogatásával.


Rosszabb is lehetne


A helyzet nem ennyire rossz, ugyanis egy a bizottsági tanulmánnyal szemben idén készített hazai felmérés szerint 2004 második és harmadik negyedévére a 15 évnél idősebb lakosság körében átlépte a 30 százalékos küszöböt (31 százalék) az internet-hozzáféréssel rendelkezők száma. A Nemzeti MédiaAnalízis és a Magyar Online Monitor legújabb adataiból az is kiderül, hogy Magyarországon 2 millió 608 ezerre nőtt az internet-hozzáféréssel rendelkezők száma, ami 31 százalékos internet-penetrációt jelent a 15 évnél idősebb lakosság körében. 2004 első félévében ez az arány 30 százalék alatt volt – öt százalékponttal magasabb a bizottsági felmérésben jelzettnél.


A 2002-es adatokhoz képest 2004 harmadik félévére már 1 millióval több embernek volt fizikai lehetősége az internet használatára. Azoknak a száma, akik havonta legalább egyszer interneteznek 1 millió 798 ezer, ez a szám az előző év hasonló időszakához képest 300 ezerrel nőtt, jelenleg a felnőtt népesség 21 százaléka tartozik ide.


A Központi Statisztikai Hivatal december elején megjelent gyorsjelenetése szerint 2004 szeptemberében az otthoni internet-előfizetések száma meghaladta a 675 ezret, ami 3,5 százalékkal volt több a három hónappal korábbi, és 13 százalékkal a 2003 harmadik negyedév végi értéknél. Az előfizetések számának növekedési üteme (3,5 százalék) azonban jelentősen elmaradt az előző év azonos időszakában mért (11,4 százalék) növekedési ütemtől.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.